Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
Mam formę kwadratową:
\(\displaystyle{ g(x)=2x_{1}^{2}+4x_{1}x_{2}+4x_{1}x_{3}+2x_{2}^{2}+2x_{3}^{2}}\)
Mam sprowadzić tę formę do postaci kanonicznej metodą przekształceń ortogonalnych oraz podać ortonormalną bazę \(\displaystyle{ B_{0}}\), w której forma kwadratowa ma postać kanoniczną.
Policzyłam wartości własne macierzy tej formy kwadratowej. Wyszło mi: \(\displaystyle{ \lambda_{1}=2}\) - jedna wartość własna o krotności trzy. Teraz nie wiem, jak zapisać postać kanoniczną. Czy może być tak?
\(\displaystyle{ 2(x')^{2}+2(y')^{2}+2(z')^{2}=0}\) - suma kolejnych iloczynów nowych zmiennych poniesionych do kwadratu i wartości własnych?
Z wyznaczeniem bazy ortonormalnej pojawia się problem, przy liczeniu wektorów własnych. Powinny wyjść trzy, a wychodzi jeden..
Co robię źle?
\(\displaystyle{ g(x)=2x_{1}^{2}+4x_{1}x_{2}+4x_{1}x_{3}+2x_{2}^{2}+2x_{3}^{2}}\)
Mam sprowadzić tę formę do postaci kanonicznej metodą przekształceń ortogonalnych oraz podać ortonormalną bazę \(\displaystyle{ B_{0}}\), w której forma kwadratowa ma postać kanoniczną.
Policzyłam wartości własne macierzy tej formy kwadratowej. Wyszło mi: \(\displaystyle{ \lambda_{1}=2}\) - jedna wartość własna o krotności trzy. Teraz nie wiem, jak zapisać postać kanoniczną. Czy może być tak?
\(\displaystyle{ 2(x')^{2}+2(y')^{2}+2(z')^{2}=0}\) - suma kolejnych iloczynów nowych zmiennych poniesionych do kwadratu i wartości własnych?
Z wyznaczeniem bazy ortonormalnej pojawia się problem, przy liczeniu wektorów własnych. Powinny wyjść trzy, a wychodzi jeden..
Co robię źle?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, o 23:40 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
To postać kanoniczna z metody. Lagrange'a. Wczesńiej użyłam tez tej metody, ale wyszło mi trochę inaczej. Mogło tak być, bo wydaje mi się, że postać z tej metody nie jest jednoznaczna.
Ale co ma postać kanoniczna z metody Lagrange'a do postaci kanonicznej z metody przekształceń ortogonalnych? Nie rozumiem.
-- 31 sie 2014, o 22:49 --
Według tej strony
moja postać kanoniczna jest chyba w porządku.
Ale co ma postać kanoniczna z metody Lagrange'a do postaci kanonicznej z metody przekształceń ortogonalnych? Nie rozumiem.
-- 31 sie 2014, o 22:49 --
Według tej strony
moja postać kanoniczna jest chyba w porządku.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
Poszukujaca, sygnatura formy kwadratowej jest niezmiennikiem tejże formy, a więc powinna wyjść \(\displaystyle{ (2,-1)}\) niezależnie od tego, w jakiej bazie ta forma jest określona.
Twoje rachunki muszą być więc błędne i tak w istocie jest - \(\displaystyle{ 2}\) jest co prawda wartością własną, ale pojedynczą.
Twoje rachunki muszą być więc błędne i tak w istocie jest - \(\displaystyle{ 2}\) jest co prawda wartością własną, ale pojedynczą.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
Przeaanalizowałam twierdzenie Sylwestera i już rozumiem w czym rzecz. Znalzłam błąd w moich obliczeniach, przy sprowadzaniu formy do postaci kanonicznej metodą Lagrange'a.
Znalazłam też błąd przy liczeniu wyznacznika, ale niestety nadal nie wychodzi mi poprawnie..
\(\displaystyle{ det \left[\begin{array}{ccc} 2-\lambda&2&2 \\ 2&2-\lambda&0 \\ 2&0&2-\lambda \end{array}\right] =}\)
\(\displaystyle{ (2-\lambda)^{3}-4(2-\lambda)-4(2-\lambda)=(2-\lambda)((2-\lambda)^{2}-8)=(2-\lambda)(\lambda^{2}-4\lambda-4)}\)
Teraz wychodzą dwie pozostałe wartości własne - niewymierne..
Znalazłam też błąd przy liczeniu wyznacznika, ale niestety nadal nie wychodzi mi poprawnie..
\(\displaystyle{ det \left[\begin{array}{ccc} 2-\lambda&2&2 \\ 2&2-\lambda&0 \\ 2&0&2-\lambda \end{array}\right] =}\)
\(\displaystyle{ (2-\lambda)^{3}-4(2-\lambda)-4(2-\lambda)=(2-\lambda)((2-\lambda)^{2}-8)=(2-\lambda)(\lambda^{2}-4\lambda-4)}\)
Teraz wychodzą dwie pozostałe wartości własne - niewymierne..
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
Czy wartości własne movą być inne od współczynników wyznaczonych z metody Lagrange'a ?
\(\displaystyle{ \lambda_{1}=2, \lambda_{2}=2(1-\sqrt{2}), \lambda_{3}=2(1+\sqrt{2})}\)
\(\displaystyle{ \lambda_{1}=2, \lambda_{2}=2(1-\sqrt{2}), \lambda_{3}=2(1+\sqrt{2})}\)
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
W tym wypadku przekształcenie z m. Lagrange'a nie jest przekształceniem ortogonalnym dlatego nie przekształcimy do postaci z wartościami własnymi.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
W takim razie jak teraz mając wyliczone waryości własne, zapisać wzór kanonicznej postaci tej formy kwadratowej?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
A nawet wersory własne, bo poszukujemy ortonormalnej bazy.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Metoda przekształceń ortogonalnych i baza ortonormalna
Mam zapisać macierz tej formy w bazie złożonej z wektorów własnych? Potraktować ją jako endomorfizm?