Pseudoodwrotność macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

Pseudoodwrotność macierzy

Post autor: Wojtolino »

Witam!
Mam pytanie dotyczące wyznaczania pseudoodwrotności \(\displaystyle{ A^{+}}\) danej macierzy. Otóż mój przykład to macierz
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&-1&2&0\\-1&2&-3&1\\0&1&-1&1\end{bmatrix}}\). Obliczyłem, że macierz ma rząd równy 2, więc w celu wyznaczenia jej pseudoodwrotności muszę ją rozłożyć na iloczyn dwóch macierzy \(\displaystyle{ A=BC}\) takich, że \(\displaystyle{ \mathrm{rank}B=\mathrm{rank}C=\mathrm{rank}A=2}\). Wynika stąd, że macierze te powinny być wymiarów (odpowiednio) \(\displaystyle{ 3\times n}\) oraz \(\displaystyle{ n\times 4}\), gdzie \(\displaystyle{ n\geq 2}\). I tu mnie przystawia - jak znaleźć takie macierze? Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to oznaczenie jakoś ich elementów, wymnożenie, przyrównanie do macierzy wyjściowej i... rozwiązanie układu równań z 14 niewiadomymi. Wydaje mi się, że jest na to prostszy sposób i o niego pytam
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Pseudoodwrotność macierzy

Post autor: Kartezjusz »

Czym jest pseudoodwrotność
miodzio1988

Pseudoodwrotność macierzy

Post autor: miodzio1988 »

... z_odwrotna

Wujek google się klania Kartezjusz,
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno / Poznań
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 17 razy

Pseudoodwrotność macierzy

Post autor: Wojtolino »

Dowiedziałem się, to napiszę, gdyby ktoś w przyszłości tego szukał. Jako macierz B trzeba wziąć 2 liniowo niezależne kolumny macierzy A, macierz C w tym momencie można już łatwo wyliczyć.
ODPOWIEDZ