zbadaj w zależnosci od parametru k liczbę rozwiązań układu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

zbadaj w zależnosci od parametru k liczbę rozwiązań układu

Post autor: aGabi94 »

Jak wyżej.
Mam układ :
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2x_{1}+kx_{2}+2x_{3} +2x_{5}=-2\\
2x_{1}+kx_{2}+2x_{3} +kx_{5}=0\\
-2x_{1} -kx_{2}-3x_{3}+kx_{4}-2x_{5}=3\\
-4x_{1}-(1+k)x_{2}-x_{3}-3x_{4}-2x_{5}=-3\end{cases}}\)


W przypadku gdy ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 2 parametrów trzeba znaleźć zbiór rozwiązań. Proszę o pomoc.
miodzio1988

zbadaj w zależnosci od parametru k liczbę rozwiązań układu

Post autor: miodzio1988 »

Wszystko do macierzy i dzialasz Gaussem. Gdzie sie gubisz?
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

zbadaj w zależnosci od parametru k liczbę rozwiązań układu

Post autor: aGabi94 »

Dla \(\displaystyle{ k=4}\) wychodzi mi zależne od jednego parametru ale nie wiem jak znaleźć od dwóch.
miodzio1988

zbadaj w zależnosci od parametru k liczbę rozwiązań układu

Post autor: miodzio1988 »

metodę CI podałem, w trakcie metody to wyjdzie
ODPOWIEDZ