Równanie macierzowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
Równanie macierzowe.
Jak rozwiązać to zadanie ?
Polecenie:
Wiadomo, że \(\displaystyle{ B^{-1}A =\begin{bmatrix} 1&-3\\\ 2&-5\end{bmatrix}}\).
Znaleźć macierz \(\displaystyle{ X}\) taką, że \(\displaystyle{ AXB^{-1} = I}\)
Polecenie:
Wiadomo, że \(\displaystyle{ B^{-1}A =\begin{bmatrix} 1&-3\\\ 2&-5\end{bmatrix}}\).
Znaleźć macierz \(\displaystyle{ X}\) taką, że \(\displaystyle{ AXB^{-1} = I}\)
Równanie macierzowe.
Policz z ostatniego równania \(\displaystyle{ X}\). Potem skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ (CD)^{-1}=D^{-1}C^{-1}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
Równanie macierzowe.
Więc wyszło mi, że \(\displaystyle{ X= A^{-1} \cdot I \cdot B}\)
Nie wiem jednak czy to jest dobrze, a jeśli jest to nie wiem zbytnio co dalej mam zrobić. Nie wiem gdzie wykorzystać wzór, który podałeś. W sumie to nie wzór, tylko własności macierzy.
Nie wiem jednak czy to jest dobrze, a jeśli jest to nie wiem zbytnio co dalej mam zrobić. Nie wiem gdzie wykorzystać wzór, który podałeś. W sumie to nie wzór, tylko własności macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
Równanie macierzowe.
\(\displaystyle{ I}\) to macierz jednostkowa, która na przekątnej ma same jedynki a wokół zera. Wiem, że niezbyt matematycznie to ująłem
Takie pytanie do mojego równania co policzyłem.
Taki zapis: \(\displaystyle{ X= I \cdot B \cdot A^{-1}}\) byłby błędny prawda ?
Takie pytanie do mojego równania co policzyłem.
Taki zapis: \(\displaystyle{ X= I \cdot B \cdot A^{-1}}\) byłby błędny prawda ?
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
Równanie macierzowe.
Mhm, w ten sposób.
Więc jeżeli \(\displaystyle{ C=A^{-1},\ D=B}\) to \(\displaystyle{ (CD)^{-1}=D^{-1}C^{-1}}\), czyli
\(\displaystyle{ (CD)^{-1}=D^{-1}A}\), czyli \(\displaystyle{ (CD)^{-1}=B^{-1}A}\), czyli \(\displaystyle{ X=(CD)^{-1}}\)
Coś czuję, że źle zrobiłem, ale czy na tym etapie tok rozumowania jest dobry ?
Więc jeżeli \(\displaystyle{ C=A^{-1},\ D=B}\) to \(\displaystyle{ (CD)^{-1}=D^{-1}C^{-1}}\), czyli
\(\displaystyle{ (CD)^{-1}=D^{-1}A}\), czyli \(\displaystyle{ (CD)^{-1}=B^{-1}A}\), czyli \(\displaystyle{ X=(CD)^{-1}}\)
Coś czuję, że źle zrobiłem, ale czy na tym etapie tok rozumowania jest dobry ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie macierzowe.
Skąd ta ostatnia równość?
OJ, chyba coś zamieszałem.
Zacznij od \(\displaystyle{ X^{-1}=(A^{-1}B)^{-1}=\cdots}\)
Pamiętaj, że znasz \(\displaystyle{ B_{-1}A}\).
OJ, chyba coś zamieszałem.
Zacznij od \(\displaystyle{ X^{-1}=(A^{-1}B)^{-1}=\cdots}\)
Pamiętaj, że znasz \(\displaystyle{ B_{-1}A}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
Równanie macierzowe.
Więc tak, mogłem coś przekombinować, także śmiało proszę o krytykę.
\(\displaystyle{ X^{-1}=(A^{-1}B)^{-1}}\)
Założenie:
\(\displaystyle{ C= A^{-1}, D=B}\)
\(\displaystyle{ X^{-1} = (CD)^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}=D^{-1}C^{-1}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ X^{-1}=B^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ B^{-1}A}\) - znam z treści zadania
Założenie:
\(\displaystyle{ B^{-1}A= E}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}= E}\)
\(\displaystyle{ X=E^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X= \left( \begin{bmatrix} 1&-3\\\ 2&-5\end{bmatrix}\right) ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} -5&3\\\ -2&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}=(A^{-1}B)^{-1}}\)
Założenie:
\(\displaystyle{ C= A^{-1}, D=B}\)
\(\displaystyle{ X^{-1} = (CD)^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}=D^{-1}C^{-1}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ X^{-1}=B^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ B^{-1}A}\) - znam z treści zadania
Założenie:
\(\displaystyle{ B^{-1}A= E}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}= E}\)
\(\displaystyle{ X=E^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X= \left( \begin{bmatrix} 1&-3\\\ 2&-5\end{bmatrix}\right) ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X= \begin{bmatrix} -5&3\\\ -2&1\end{bmatrix}}\)