jądro odwzorowania liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

jądro odwzorowania liniowego

Post autor: agnieszka92 »

Jądrem odwzorowania liniowego \(\displaystyle{ R_2[x] \to R_3 [x]}\) danego wzorem \(\displaystyle{ f(p) : x \to x^2p'(x)-x^2p(1)}\) jest zbiór
A. \(\displaystyle{ \{0\}}\)
B. \(\displaystyle{ \{ax+b: a,b \in R\}}\)
C. \(\displaystyle{ \{ax: a \in R\}}\)
D. \(\displaystyle{ \{ax+2a: a \in R\}}\)

Wiem, co to jest jądro. Aby je znaleźć, należy w tym przypadku rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ x^2p'(x)-x^2p(1)=0}\), ale szczerze, to nie umiem rozwiązać tego równania różniczkowego. Dlatego też, sprawdziłam każdą z odpowiedzi, czy odpowiednie funkcje spełnią to równanie. Otrzymałam, że prawdopodobnie odpowiedź C jest prawidłowa. Ale gdyby nie było podpowiedzi, to jak można się zabrać za tego typu zadanie?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

jądro odwzorowania liniowego

Post autor: Marcinek665 »

No trzeba rozwiązać to równanie różniczkowe, ale ono jest proste. Skoro \(\displaystyle{ x^2 p'(x) = x^2 p(1)}\), to \(\displaystyle{ p'(x)=p(1)}\). To po prawej to jakaś stała, a jeśli funkcja ma stałą pochodną, to znaczy, że jest liniowa, czyli \(\displaystyle{ p(x)=ax+b}\). Co więcej, gdy podstawimy \(\displaystyle{ p(x)=ax+b}\) do naszego operatora, to wyjdzie, że \(\displaystyle{ x^2 p'(x) - x^2p(1) = x^2(a - (a+b)) = -x^2b}\), czyli musi być \(\displaystyle{ b=0}\). Stąd ostatecznie odpowiedź to C.
Awatar użytkownika
agnieszka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 18 sie 2014, o 13:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 13 razy

jądro odwzorowania liniowego

Post autor: agnieszka92 »

Aha. ;> Dzięki za rozjaśnienie sprawy. ;>
ODPOWIEDZ