Dowód z modułem liczby zespolonej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Dowód z modułem liczby zespolonej

Post autor: Poszukujaca »

Jak zbarać sie za taki dowód?

Wykazać, że \(\displaystyle{ |z_{1}+z_{2}|=|z_{1}|+|z_{2}|}\) dla \(\displaystyle{ z_{1}, z_{2} \in C}\) wtedy i tylko wtedy! gdy istnieje liczba nieujemna rzeczywista \(\displaystyle{ \lambda}\) taka, że: \(\displaystyle{ \lambda z_{2}=z_{1}}\) lub \(\displaystyle{ z_{2}=0}\). Podać interpretację geometryczną tego faktu.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Dowód z modułem liczby zespolonej

Post autor: Igor V »

Drugi przypadek jest raczej oczywisty.Natomiast co do pierwszego to przyjmij sobie \(\displaystyle{ z_1=x_1+iy_1}\) oraz \(\displaystyle{ z_2=x_2+iy_2}\) i wstaw do tej początkowej równości.A potem policz dzielnie te moduły i uprość maksymalnie równość (trzeba będzie podnieść ze 2-3 razy do kwadratu w trakcie przekształceń).A na końcu już będzie bardzo prosto.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Dowód z modułem liczby zespolonej

Post autor: Lider_M »

Wygodniej będzie skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ |w|^2=w\overline{w}}\), by dojść do odpowiednich wniosków.
ODPOWIEDZ