Rząd macierzy i równanie
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
Jak poradzić sobie z czymś takim?
Mam znaleźć rząd macierzy A z równania:
\(\displaystyle{ 2<r(2A^{2})+det A < \frac{\sqrt{5}\pi}{e}}\)
Mam znaleźć rząd macierzy A z równania:
\(\displaystyle{ 2<r(2A^{2})+det A < \frac{\sqrt{5}\pi}{e}}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Wiele pytań pomocniczych:
Jakie jest numeryczne przybliżenie \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}\pi}{e}}\) ?
Co z tego można wywnioskować o wyrażeniu "w środku"?
Rząd \(\displaystyle{ 2A^2}\) jest całkowity. Co można o nim wywnioskować?
Czy rząd \(\displaystyle{ A}\) może być zerowy?
Co z tego można wywnioskować o rzędzie samej macierzy \(\displaystyle{ A}\)?
Jakie jest numeryczne przybliżenie \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}\pi}{e}}\) ?
Co z tego można wywnioskować o wyrażeniu "w środku"?
Rząd \(\displaystyle{ 2A^2}\) jest całkowity. Co można o nim wywnioskować?
Czy rząd \(\displaystyle{ A}\) może być zerowy?
Co z tego można wywnioskować o rzędzie samej macierzy \(\displaystyle{ A}\)?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{5}\pi}{e} \approx 2,58}\)
Załóżmy, że macierz jest wymiaru \(\displaystyle{ n \times n}\) - musi być kwadratowa, skoro istnieje jej wyznacznik.
Zatem jeśli wyznacznik jej będzie zerowy, to: \(\displaystyle{ r(A)<n}\).
Więcej pomysłów na razie nie mam.
Załóżmy, że macierz jest wymiaru \(\displaystyle{ n \times n}\) - musi być kwadratowa, skoro istnieje jej wyznacznik.
Zatem jeśli wyznacznik jej będzie zerowy, to: \(\displaystyle{ r(A)<n}\).
Więcej pomysłów na razie nie mam.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Póki co jest dobrze.
Ale wiesz, że
\(\displaystyle{ 2<r(2A^{2})+det A < \frac{\sqrt{5}\pi}{e}\approx 2.58}\)
Czy wyznacznik może być zerowy?
Ale wiesz, że
\(\displaystyle{ 2<r(2A^{2})+det A < \frac{\sqrt{5}\pi}{e}\approx 2.58}\)
Czy wyznacznik może być zerowy?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
Nie potrafię zauważyć, czy można mając tyle danych, można stwierdzić niezerowość wyznaczenika.
To co mamy w środku nierówności nie może być liczbą całkowitą, więc... Rząd macierzy zawsze jest liczbą całkowitą, więc \(\displaystyle{ r(2A^{2})}\) chyba również musi być całkowity.
To co mamy w środku nierówności nie może być liczbą całkowitą, więc... Rząd macierzy zawsze jest liczbą całkowitą, więc \(\displaystyle{ r(2A^{2})}\) chyba również musi być całkowity.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Poprawnie. Skoro tak jest, to co z wyznacznikiem? Może być zerowy? To jest kluczowe pytanie.Poszukujaca pisze: To co mamy w środku nierówności nie może być liczbą całkowitą, więc... Rząd macierzy zawsze jest liczbą całkowitą, więc \(\displaystyle{ r(2A^{2})}\) chyba również musi być całkowity.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
Myślę, że wyznacznik nie może być zerowy, bo \(\displaystyle{ r(2A^{2}) \in \left\{0,1,2,3,...\right\}}\) czyli \(\displaystyle{ r(2A^{2})}\) jest liczbą całkowitą, a to co mamy w środku nierówności nie może być liczbą całkowitą. Zatem wartość wyznacznik musi mieć część ułamkową.
Ale jak dalej dojść do wartości rzędu macierzy A?
Skoro wyznacznik jest niezerowy to rząd macierzy jest równy jej wymiarowi \(\displaystyle{ n}\).
Jaka zależność zachodzi pomiędzy \(\displaystyle{ r(A)}\) i \(\displaystyle{ r(2A^{2})}\)?
Ale jak dalej dojść do wartości rzędu macierzy A?
Skoro wyznacznik jest niezerowy to rząd macierzy jest równy jej wymiarowi \(\displaystyle{ n}\).
Jaka zależność zachodzi pomiędzy \(\displaystyle{ r(A)}\) i \(\displaystyle{ r(2A^{2})}\)?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Skoro wyznacznik nie może być zerowy, to rząd macierzy jest równy \(\displaystyle{ n}\). Jakie teraz wartości może przyjąć \(\displaystyle{ n}\) tak, by spełnione były nierówności w treści zadania?
To jest dobre pytanie i proponuję sobie przypomnieć podstawowe własności rzędu macierzy. W szczególności - skoro wyznacznik jest niezerowy, jaki znak (równości,nierówności) wstawiamy między \(\displaystyle{ r(A)}\) oraz \(\displaystyle{ r(A^2)}\).Jaka zależność zachodzi pomiędzy \(\displaystyle{ r(A)}\) i \(\displaystyle{ r(2A^2)}\)?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
Dla macierzy kwadratowych rzędu n zachodzi równość:
\(\displaystyle{ r (A) + r (B) -n \le r(AB)}\)
Czyli \(\displaystyle{ r(2A^{2}) \ge 2 +2r(A) - n}\)
\(\displaystyle{ r(2A^{2}) \ge 2 +n}\)
\(\displaystyle{ r (A) + r (B) -n \le r(AB)}\)
Czyli \(\displaystyle{ r(2A^{2}) \ge 2 +2r(A) - n}\)
\(\displaystyle{ r(2A^{2}) \ge 2 +n}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Po pierwsze - tam nie ma równości, jest nierówność.
Po drugie - żadne z przejść nie zostało wykonane poprawnie.
Po trzecie - ta nierówność do niczego się nie przyda.
Pytam tylko i wyłącznie o relację między rzędami macierzy \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ A^2}\). Nic ponadto. Ponadto to wszystko dzieje się przy wiedzy takiej, że \(\displaystyle{ \det A\neq 0}\) co znacząco powinno ułatwić odpowiedź.
Po drugie - żadne z przejść nie zostało wykonane poprawnie.
Po trzecie - ta nierówność do niczego się nie przyda.
Pytam tylko i wyłącznie o relację między rzędami macierzy \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ A^2}\). Nic ponadto. Ponadto to wszystko dzieje się przy wiedzy takiej, że \(\displaystyle{ \det A\neq 0}\) co znacząco powinno ułatwić odpowiedź.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
Z nierówności Sylwestera wynika, że:
\(\displaystyle{ r(A^{2}) \ge 2 r(A) - n}\)
\(\displaystyle{ r(A^{2}) \ge 2 r(A) - n}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Cytuję:
yorgin pisze: Po trzecie - ta nierówność do niczego się nie przyda.
Ciąg dalszy z mojej strony nie wcześniej jak jutro około 9 rano.yorgin pisze: Pytam tylko i wyłącznie o relację między rzędami macierzy \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ A^2}\). Nic ponadto. Ponadto to wszystko dzieje się przy wiedzy takiej, że \(\displaystyle{ \det A\neq 0}\) co znacząco powinno ułatwić odpowiedź.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Rząd macierzy i równanie
W notatkach z wykładu odnalazłam takie twierdzenie:
Jeżeli \(\displaystyle{ P \in M_{n \times n} \wedge P \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ A \in M_{n \times m}}\) (\(\displaystyle{ A \in M_{m \times n}}\)), to \(\displaystyle{ r(P A)=r(A)}\) (\(\displaystyle{ r(AP)=r(A)}\)).
Przekładając to na naszą sytuację:
\(\displaystyle{ r(A)=r(A^{2})}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ P \in M_{n \times n} \wedge P \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ A \in M_{n \times m}}\) (\(\displaystyle{ A \in M_{m \times n}}\)), to \(\displaystyle{ r(P A)=r(A)}\) (\(\displaystyle{ r(AP)=r(A)}\)).
Przekładając to na naszą sytuację:
\(\displaystyle{ r(A)=r(A^{2})}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rząd macierzy i równanie
Dużo znaczków ale końcowy wmiosek jest poprawny.
Teraz pytanie - skoro macierz jest wymiaru \(\displaystyle{ n}\), to jaki jest rząd macierzy \(\displaystyle{ 2A^2}\) i znów - jaką liczbową wartość może ten rząd przyjąć uwzględniwszy nierówności z treści zadania?
Teraz pytanie - skoro macierz jest wymiaru \(\displaystyle{ n}\), to jaki jest rząd macierzy \(\displaystyle{ 2A^2}\) i znów - jaką liczbową wartość może ten rząd przyjąć uwzględniwszy nierówności z treści zadania?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy