Jak wyznaczyć wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ p}\), dla których:
\(\displaystyle{ lin\left\{ (p,1,2-p,p),(1,1,2-p,1),(p,1,1,p),(1,1,1,p^{2})\right\} \subset lin\left\{ (p,1,2-p,p),(1,1,2-p,1),(p,1,1,p)\right\}}\)
Zawieranie się jednej powłoki liniowej w drugiej
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Zawieranie się jednej powłoki liniowej w drugiej
Zauważ, że powłoka czterowektorowa zawiera wszystkie wektory z powłoki z prawej.Czyli jeden wektor jest zależny od pozostałych
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zawieranie się jednej powłoki liniowej w drugiej
Czy ten jeden wektor, którego nie ma po prawej stronie, powinien dać się zapisać jako liniowa kombinacja wektorów z prawej strony?
Zawieranie się jednej powłoki liniowej w drugiej
Kombinację liniową trzech pierwszych wektorów przyrównaj do tego czwartego.
Otrzmymasz układ równań i dla\(\displaystyle{ p \neq 1 i dla p \neq -1}\) otrzymasz układ sprzeczny, a dla p=1 i p=2 powłoka liniowa bedzie się zawierać w drugiej
Otrzmymasz układ równań i dla\(\displaystyle{ p \neq 1 i dla p \neq -1}\) otrzymasz układ sprzeczny, a dla p=1 i p=2 powłoka liniowa bedzie się zawierać w drugiej