Jak znaleźć bazę takiej podprzestrzeni:
\(\displaystyle{ V=\left\{ (x_{1},x_{2},x_{3},x_{4}) \in R^{4}: x_{1}+x_{2}-3x_{3}+x_{4}=0, 2x_{1}+5x_{2}-x_{4}=0\right\}}\) taką, że wektor \(\displaystyle{ w=(7,-1,5,9)}\) miała w niej współrzędne \(\displaystyle{ [2,-1]}\).
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
Masz sobie dwa wektory bazowe:
\(\displaystyle{ u=(u_1,u_2,u_3,u_4)\\
v=(v_1,v_2,v_3,v_4)}\)
Wiesz, że \(\displaystyle{ 2u+v=(7,-1,5,9)}\).
Dodatkowo, wiem, że te wektory należą do podprzestrzeni, więc:
\(\displaystyle{ u_4=2u_1+5_2\\
u_3=u_1+2u_2...}\)
Otrzymasz układ równań, z którego powinnaś znaleźć dane wektory.
\(\displaystyle{ u=(u_1,u_2,u_3,u_4)\\
v=(v_1,v_2,v_3,v_4)}\)
Wiesz, że \(\displaystyle{ 2u+v=(7,-1,5,9)}\).
Dodatkowo, wiem, że te wektory należą do podprzestrzeni, więc:
\(\displaystyle{ u_4=2u_1+5_2\\
u_3=u_1+2u_2...}\)
Otrzymasz układ równań, z którego powinnaś znaleźć dane wektory.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
\(\displaystyle{ 2u-v=(7,-1,5,9)}\)
Wektory \(\displaystyle{ u, v}\) są postaci: \(\displaystyle{ (x_{1},x_{2},x_{1}+2x_{2},2x_{1}+5x_{2})}\).
\(\displaystyle{ 2u-v=2(u_{1},u_{2},u_{1}+2u_{2},2u_{1}+5u_{2})-(v_{1},v_{2},v_{1}+2v_{2},2v_{1}+5v_{2}) =(7,-1,5,9)}\)
Teraz mogę przyrównać każdą współrzędna 7,-1,5,9 do sumy współrzędnych wektorów u,v z uwzględnieniem współczynników 2, -1, ale gdy tak zrobię dostanę układ nieoznaczony.. i co wtedy?
Wektory \(\displaystyle{ u, v}\) są postaci: \(\displaystyle{ (x_{1},x_{2},x_{1}+2x_{2},2x_{1}+5x_{2})}\).
\(\displaystyle{ 2u-v=2(u_{1},u_{2},u_{1}+2u_{2},2u_{1}+5u_{2})-(v_{1},v_{2},v_{1}+2v_{2},2v_{1}+5v_{2}) =(7,-1,5,9)}\)
Teraz mogę przyrównać każdą współrzędna 7,-1,5,9 do sumy współrzędnych wektorów u,v z uwzględnieniem współczynników 2, -1, ale gdy tak zrobię dostanę układ nieoznaczony.. i co wtedy?
Ostatnio zmieniony 20 sie 2014, o 12:10 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
A to mnie zaskoczyło, bo myślałem, że tak pójdzie.
Jeśli chodzi o podprzestrzeń, to wektor należący do niej jest postaci:
\(\displaystyle{ [x_1,x_2,x_1+2x_2,2x_1+5x_2]=x_1[1,0,1,2]+x_2[0,1,2,5]}\)
No i mamy dwa wektory, które tworzą bazę.
Dopasujmy te parametry, aby spełnione było równanie:
\(\displaystyle{ 2x_1[1,0,1,2]-x_2[0,1,2,5]=[7,-1,5,9]}\)
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ x_1=3.5,x_2=1}\).
Jeśli chodzi o podprzestrzeń, to wektor należący do niej jest postaci:
\(\displaystyle{ [x_1,x_2,x_1+2x_2,2x_1+5x_2]=x_1[1,0,1,2]+x_2[0,1,2,5]}\)
No i mamy dwa wektory, które tworzą bazę.
Dopasujmy te parametry, aby spełnione było równanie:
\(\displaystyle{ 2x_1[1,0,1,2]-x_2[0,1,2,5]=[7,-1,5,9]}\)
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ x_1=3.5,x_2=1}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
pyzol, też mnie to zaskoczyło
Pomijając naszego wektora \(\displaystyle{ w}\), dla którego dobiera bazę..
Czy w ogólności bazą tej podprzestrzeni są wszystkie pary wektorów spełniających ten warunek?
\(\displaystyle{ (x_{1},x_{2},x_{1}+2x_{2},2x_{1}+5x_{2})}\)
A to oznacza, że możemy sobie dobrać jakiekolwiek parametry \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2} \in R}\) i mamy bazę tej podprzestrzeni?
Pomijając naszego wektora \(\displaystyle{ w}\), dla którego dobiera bazę..
Czy w ogólności bazą tej podprzestrzeni są wszystkie pary wektorów spełniających ten warunek?
\(\displaystyle{ (x_{1},x_{2},x_{1}+2x_{2},2x_{1}+5x_{2})}\)
A to oznacza, że możemy sobie dobrać jakiekolwiek parametry \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2} \in R}\) i mamy bazę tej podprzestrzeni?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
to otrzymałaś przestrzeń. Wektory z trzeciej linijki Pyzola to jest baza
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Znajdowanie bazy z ustalonymi współrzędnymi wektora w niej
Czyli wszystkie wektory spełniające równanie: \(\displaystyle{ (x_{1},x_{2},x_{1}+2x_{2},2x_{1}+5x_{2})}\) stanowią przestrzeń \(\displaystyle{ V}\).
Baza tej przestrzeni, którą szukamy to: \(\displaystyle{ B=\left\{ (7,0,7,14),(0,-1-2-5)\right\}}\).
Czy ta przestrzeń ma tylko jedną bazę?
Baza tej przestrzeni, którą szukamy to: \(\displaystyle{ B=\left\{ (7,0,7,14),(0,-1-2-5)\right\}}\).
Czy ta przestrzeń ma tylko jedną bazę?