Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Jak wyznaczyć bazę takiej podprzestrzeni?
\(\displaystyle{ W=\left[ (x,y,z): \ln a^{x}+\ln b^{y}+\ln c^{z}=0 \right]}\)
\(\displaystyle{ W=\left[ (x,y,z): \ln a^{x}+\ln b^{y}+\ln c^{z}=0 \right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
\(\displaystyle{ \ln a^{x}=x \ln a}\)Logarytm jest suriekcją na \(\displaystyle{ R}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
\(\displaystyle{ x \ln a+ y \ln b + z \ln c =0}\)
\(\displaystyle{ z= \frac{-x \ln a - y \ln b}{\ln c}}\)
Tylko co dalej?
\(\displaystyle{ z= \frac{-x \ln a - y \ln b}{\ln c}}\)
Tylko co dalej?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
yorgin, w takim przypadku byłoby:
\(\displaystyle{ \left( x,y,\frac{-a}{c}x,\frac{-b}{c}y\right)=\left\{ \left( 1,0,\frac{-a}{c},0\right),\left( 0,1,0,\frac{-b}{c}\right) \right\} =B}\).
Czy baza składałaby się z takich dwóch wektorów?
\(\displaystyle{ \left( x,y,\frac{-a}{c}x,\frac{-b}{c}y\right)=\left\{ \left( 1,0,\frac{-a}{c},0\right),\left( 0,1,0,\frac{-b}{c}\right) \right\} =B}\).
Czy baza składałaby się z takich dwóch wektorów?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Oczywiście przy założeniu, że \(\displaystyle{ c\neq 0}\).
Dlaczego wektory mają \(\displaystyle{ 4}\) współrzędne?
Ponadto nie zachodzi równość
Dlaczego wektory mają \(\displaystyle{ 4}\) współrzędne?
Ponadto nie zachodzi równość
Bo przyrównujesz wektor ze zbiorem dwóch wektorów.Poszukujaca pisze: \(\displaystyle{ \left( x,y,\frac{-a}{c}x,\frac{-b}{c}y\right)=\left\{ \left( 1,0,\frac{-a}{c},0\right),\left( 0,1,0,\frac{-b}{c}\right) \right\}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Racja, między tymi wektorami powinien być znak \(\displaystyle{ +}\). Ale dlaczego nie mają mieć 4 współrzędnych?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Bo w definicji \(\displaystyle{ W}\) mamy \(\displaystyle{ (x,y,z)}\), czyli \(\displaystyle{ 3}\) współrzędne.
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
\(\displaystyle{ \left( x,y,-\frac{a}{c}x-\frac{b}{c}y\right) = x \left( 1,0-\frac{a}{c}\right) + y \left( 0,1,-\frac{b}{c}\right)}\)
Bazą tej podprzestrzeni są właśnie te dwa wektory.
Dobrze?
Bazą tej podprzestrzeni są właśnie te dwa wektory.
Dobrze?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Czyli analogicznie do mojego pierwszego przykładu powinno być:
\(\displaystyle{ (x,y,-x \log_{c}a- y \log_{c}a)=x(1,0,- \log_{c}a)+y(0,1,-\log_{c}b)}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ (1,0,-\log_{c}a),(0,1,-\log_{c}b)\right\}}\)
Czy ta baza jest wyznaczona poprawnie?
założenia: \(\displaystyle{ a>0, b>0, c>0, c \neq 1}\)
\(\displaystyle{ (x,y,-x \log_{c}a- y \log_{c}a)=x(1,0,- \log_{c}a)+y(0,1,-\log_{c}b)}\)
\(\displaystyle{ B=\left\{ (1,0,-\log_{c}a),(0,1,-\log_{c}b)\right\}}\)
Czy ta baza jest wyznaczona poprawnie?
założenia: \(\displaystyle{ a>0, b>0, c>0, c \neq 1}\)
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Tak, dobrze jeszcze rozważyć inne przypadki, tzn. co by było gdyby \(\displaystyle{ c=1}\) (w pierwotnym poleceniu) (oczywiście dziedzina tych parametrów, to \(\displaystyle{ a,b,c>0}\)).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
A co mogę powiedzieć o przypadku, kiedy \(\displaystyle{ c=1}\)? Czy baza tej podprzestrzeni dla takiego parametru w ogóle nie istnieje?
Teraz mam jeszcze pytanie: dla jakich \(\displaystyle{ a,b,c}\) wektor \(\displaystyle{ v=(1,1,-1)}\) należy do \(\displaystyle{ W}\)?
Wydaje mi się, że aby tak było musi byc spełnione równanie: \(\displaystyle{ \ln a+\ln b -\ln c=0 \Leftrightarrow \ln \frac{ab}{c}=0 \Leftrightarrow ab=c}\)
Czy dobrze?
Teraz mam jeszcze pytanie: dla jakich \(\displaystyle{ a,b,c}\) wektor \(\displaystyle{ v=(1,1,-1)}\) należy do \(\displaystyle{ W}\)?
Wydaje mi się, że aby tak było musi byc spełnione równanie: \(\displaystyle{ \ln a+\ln b -\ln c=0 \Leftrightarrow \ln \frac{ab}{c}=0 \Leftrightarrow ab=c}\)
Czy dobrze?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wyznaczyć bazę podprzestrzeni
Wstaw \(\displaystyle{ c=1}\) i przelicz od początku.Poszukujaca pisze:A co mogę powiedzieć o przypadku, kiedy \(\displaystyle{ c=1}\)? Czy baza tej podprzestrzeni dla takiego parametru w ogóle nie istnieje?
Dobrze, tylko dopisz jeszcze, że \(\displaystyle{ a,b,c>0}\).Poszukujaca pisze: Teraz mam jeszcze pytanie: dla jakich \(\displaystyle{ a,b,c}\) wektor \(\displaystyle{ v=(1,1,-1)}\) należy do \(\displaystyle{ W}\)?
Wydaje mi się, że aby tak było musi byc spełnione równanie: \(\displaystyle{ \ln a+\ln b -\ln c=0 \Leftrightarrow \ln \frac{ab}{c}=0 \Leftrightarrow ab=c}\)
Czy dobrze?