Witam!
Mam problem z macierzą. Mam transponowac macierz trójwymirową ale kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
macierz trójwymiarowa
- Amon-Ra
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
macierz trójwymiarowa
Jaką trójwymiarową? O wymiarze 3 na 3 czy może przestrzenną?
Transpozycja polega na zapisaniu wierszy jako kolumn lub kolumn jako wierszy. Przykład - transpozycją macierzy \(\displaystyle{ A}\) będzie macierz \(\displaystyle{ A^T}\):
\(\displaystyle{ A=\left[ \begin{array}{ccc} a_{11} & a_{12} & a_{13} \\ a_{21} & a_{22} & a_{23} \\ a_{31} & a_{32} & a_{33}\end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ A^T = ft[ \begin{array}{ccc} a_{11} & a_{21} & a_{31} \\ a_{12} & a_{22} & a_{32}\\ a_{13} & a_{23} & a_{33}\end{array}\right]}\)
Transpozycja polega na zapisaniu wierszy jako kolumn lub kolumn jako wierszy. Przykład - transpozycją macierzy \(\displaystyle{ A}\) będzie macierz \(\displaystyle{ A^T}\):
\(\displaystyle{ A=\left[ \begin{array}{ccc} a_{11} & a_{12} & a_{13} \\ a_{21} & a_{22} & a_{23} \\ a_{31} & a_{32} & a_{33}\end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ A^T = ft[ \begin{array}{ccc} a_{11} & a_{21} & a_{31} \\ a_{12} & a_{22} & a_{32}\\ a_{13} & a_{23} & a_{33}\end{array}\right]}\)