do wektorów dobrać taki aby tworzyły bazę
- bartek87
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czerwionka
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
do wektorów dobrać taki aby tworzyły bazę
Do trójki wektorów \(\displaystyle{ (1,1,1,0), (1,-1,0,1), (1,0,0,-1)}\) dobrać czwarty wektor tak by tworzyły one bazę \(\displaystyle{ R^4}\)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
do wektorów dobrać taki aby tworzyły bazę
Wystarczy dobrac tak czwarty wektor, aby uklad wektorow byl niezalezny(macierz ktora mozna utworzyc z wektorow musi miec niezerowy wyznacznik).
np. \(\displaystyle{ (1,0,0,0)}\)
np. \(\displaystyle{ (1,0,0,0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z dawien dawna
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 8 razy
do wektorów dobrać taki aby tworzyły bazę
A ja mam takie pytanie do tego zadania. Czy można sobie po prostu wymyślić jakiś wektor i sprawdzić czy tworzy bazę wraz z pozostałymi czy można go w jakiś sposób wyznaczyć?
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
do wektorów dobrać taki aby tworzyły bazę
Wektory beda liniowo niezalezne, jezeli wyznacznik macierzy utworzonej przez wektory wchodzace w sklad bazy bedzie rozny od 0.
Stad:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&1&1&0\\1&-1&0&1\\1&0&0&-1\\a&b&c&d\end{array}\right|\neq 0}\)
Stad:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&1&1&0\\1&-1&0&1\\1&0&0&-1\\a&b&c&d\end{array}\right|\neq 0}\)