homomorfizm dowód

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

homomorfizm dowód

Post autor: aGabi94 »

Mam problem z następującym zadaniem:
Niech f i g będą homomorfizmami grupy\(\displaystyle{ (G,\oplus)}\) w grupę abelową \(\displaystyle{ (H,\odot)}\)
Niech ponadto \(\displaystyle{ h: x \in G \rightarrow f(x)\odot g(x) \in H}\).Wykazać,że h jest homomorfizmem grupy \(\displaystyle{ (G,\oplus) w (H,\odot)}\) .Czy jest to izomorfizm?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

homomorfizm dowód

Post autor: Kaf »

Niech \(\displaystyle{ x, y \in G}\). Wtedy \(\displaystyle{ h(x\oplus y)=f(x\oplus y)\odot g(x \oplus y)=(f(x)\odot f(y))\odot (g(x)\odot g(y)) = ...}\)
ODPOWIEDZ