Układ równań z niewiadomymi i parametrami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
weronica007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 14 cze 2014, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Układ równań z niewiadomymi i parametrami

Post autor: weronica007 »

Dany jest układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} a\cdot x +b\cdot y =a \\ a^{2}\cdot x+b \cdot y=a\cdot b \end{cases}}\) z niewiadomymi \(\displaystyle{ x,y}\) i parametrami \(\displaystyle{ a,b}\). Znaleźć zbiór wszystkich par \(\displaystyle{ (a,b)}\), dla których układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań, które przy ustalonym \(\displaystyle{ (a,b)}\) tworzą zbiór nie będący podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ R^{2}}\).
Ostatnio zmieniony 15 lip 2014, o 14:32 przez weronica007, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Układ równań z niewiadomymi i parametrami

Post autor: yorgin »

I co dalej? Treść zadania jest niepełna.
ODPOWIEDZ