Co to znaczy, że forma kwadratowa jest w postaci kanonicznej?
Czy jest jakaś definicja, która to tłumaczy?
Forma kwadratowa w postaci kanonicznej
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Forma kwadratowa w postaci kanonicznej
Postać kanoniczna to same kwadraty, co tłumaczy się na postać diagonalną macierzy formy kwadratowej.
Np. forma dwóch zmiennych \(\displaystyle{ x^2+y^2-4xy}\) ma postać kanoniczną \(\displaystyle{ (x-2y)^2-3y^2=u^2-v^2}\) dla \(\displaystyle{ u=x-2y, v=y\sqrt{3}}\).
Np. forma dwóch zmiennych \(\displaystyle{ x^2+y^2-4xy}\) ma postać kanoniczną \(\displaystyle{ (x-2y)^2-3y^2=u^2-v^2}\) dla \(\displaystyle{ u=x-2y, v=y\sqrt{3}}\).
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Forma kwadratowa w postaci kanonicznej
Dobrze, rozumiem.
Ale szukam definicji. Czhy istnieje taka definicja?
Ale szukam definicji. Czhy istnieje taka definicja?
Forma kwadratowa w postaci kanonicznej
Forma kwadratowe \(\displaystyle{ n}\) zmiennych jest w postaci kanonicznej, jeśli ma postać
\(\displaystyle{ \varphi(u_1,u_2,\dots,u_n)=\alpha_1u_1^2+\alpha_2u_2^2+\dots+\alpha_nu_n^2}\).
\(\displaystyle{ \varphi(u_1,u_2,\dots,u_n)=\alpha_1u_1^2+\alpha_2u_2^2+\dots+\alpha_nu_n^2}\).