Wymiar i baza Ker f
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Wymiar i baza Ker f
Mam znaleźć wymiar i bazę Ker f, gdzie \(\displaystyle{ f: R^{3} \rightarrow R, f(x,y,z)= x+2y-z}\)
Nie wiem czy dobrze robię, ale rozumiem, że mam zrobić układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=0 \\
2y=0 \\
-z=0
\end{cases} \\}\)
Czyli \(\displaystyle{ B _{Kerf}=(0,0,0)}\)
A znaleźć wymiar?
Nie wiem czy dobrze robię, ale rozumiem, że mam zrobić układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x=0 \\
2y=0 \\
-z=0
\end{cases} \\}\)
Czyli \(\displaystyle{ B _{Kerf}=(0,0,0)}\)
A znaleźć wymiar?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Wymiar i baza Ker f
Dalej nie wiem czy dobrze rozumiem. Mam odwrotność tej macierzy przyrównać do zera?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0 \\ 0&2&0 \\ 0&0&-1 \end {bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0 \\ 0&2&0 \\ 0&0&-1 \end {bmatrix}}\)
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wymiar i baza Ker f
Masz rozwiązać \(\displaystyle{ f(x,y,z)=0}\), czyli \(\displaystyle{ x+2y-z=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Wymiar i baza Ker f
Pogubiłem się ponieważ definicje z książki mi bardziej mieszają niż pomagają. Z tego równania mogę zrobić tak, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=0 \\ x=z \end{cases}}\)
Czyli \(\displaystyle{ B_{Kerf}=x(1,0,1)}\)
Czy dalej pisze głupoty?
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=0 \\ x=z \end{cases}}\)
Czyli \(\displaystyle{ B_{Kerf}=x(1,0,1)}\)
Czy dalej pisze głupoty?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Wymiar i baza Ker f
Rozwiązaniem tego równania nie jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \\ z=0 \end{cases} \\}\)
?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \\ z=0 \end{cases} \\}\)
?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wymiar i baza Ker f
Jest, ale masz znaleźć wszystkie rozwiązania tego równania.
Z podane równania mamy np. \(\displaystyle{ x=-2y+z}\), więc wszystkie wektory \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) należące do jądra są postaci \(\displaystyle{ (-2y+z,y,z)}\), stąd wyznacz bazę oraz wymiar jądra.
Z podane równania mamy np. \(\displaystyle{ x=-2y+z}\), więc wszystkie wektory \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) należące do jądra są postaci \(\displaystyle{ (-2y+z,y,z)}\), stąd wyznacz bazę oraz wymiar jądra.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Wymiar i baza Ker f
Czyli \(\displaystyle{ B_{Kerf}=y(-2,1,0)}\) i \(\displaystyle{ B_{Kerf}=z(1,0,1)}\) ? Z czego wynika, że jej wymiar jest równy 2?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Wymiar i baza Ker f
Nie ma dwóch różnych baz złożonych z jednego wektora, do tej bazy należą dwa niezależne wektory.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Wymiar i baza Ker f
Czyli jak mam to zapisać? Już się zupełnie pogubiłem i nie za bardzo już wiem w którym kierunku iść.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
Wymiar i baza Ker f
Po prostu: \(\displaystyle{ B=\left\{(-2,1,0),(1,0,1) \right\}}\).
Wymiar bazy jest więc równy 2. Gdyby te wektory były liniowo zależne, to baza składałaby się tylko z jednego z nich, a jej wymiar wynosiłby 1.
Wymiar bazy jest więc równy 2. Gdyby te wektory były liniowo zależne, to baza składałaby się tylko z jednego z nich, a jej wymiar wynosiłby 1.