Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
Podajcie przykład zbioru wektorów, które tworzą bazę przestrzeni. np \(\displaystyle{ \RR^2}\), \(\displaystyle{ \RR^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
'np. baza standardowa' nie jest przykladem zbioru wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
Człowieku, po to piszę na forum, żeby uzyskać bardziej klarowną i dostosowaną do moich potrzeb odpowiedź niż oferuje mi wikipedia
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
proszę grzeczniej. Bardziej klarownej odpowiedzi niż podana w wikipedii nie dostaniesz:
bazę \(\displaystyle{ \RR^2}\) tworzą wektory: \(\displaystyle{ e_1=\left( 1,0\right) \\ e_2=(0,1)}\)
bazę \(\displaystyle{ \RR^2}\) tworzą wektory: \(\displaystyle{ e_1=\left( 1,0\right) \\ e_2=(0,1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
Jasne, że dostanę. Wiki to jedna z najbardziej zagmatwanych stronek. Inaczej fora i strony tematyczne by nie istniały.
A jeśli chodzi o tą bazę, to jaka jest zasada tego kiedy ją tworzą a kiedy nie.
A jeśli chodzi o tą bazę, to jaka jest zasada tego kiedy ją tworzą a kiedy nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
w takim razie czym to się różni od wektorow liniowo niezależnych
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 maja 2014, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
Niczym. Biorąc n wektorów liniowo niezależnych dostajesz jakąś bazę \(\displaystyle{ \mathbb R^{n}}\).Te podane przez walianta to najprostsze możliwe przykłady.
Równie dobrze bazę \(\displaystyle{ \mathbb R^{2}}\) mogłyby tworzyć wektory \(\displaystyle{ (10,9), (8,9)}\).
Równie dobrze bazę \(\displaystyle{ \mathbb R^{2}}\) mogłyby tworzyć wektory \(\displaystyle{ (10,9), (8,9)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
Czyli wszystkie zbiory wektorow liniowo niezaleznych tworza swoją bazę \(\displaystyle{ \RR^n}\)?
Ostatnio zmieniony 1 lip 2014, o 02:32 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zbiór liczb rzeczywistych to : \RR
Powód: Zbiór liczb rzeczywistych to : \RR
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 25 lut 2014, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 10:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
czyli dla \(\displaystyle{ R^3}\) może być np. (0,0,1) (0,1,0) (1,0,0)
edit:
Czyli innymi słowy przy przestrzeni \(\displaystyle{ R^n}\) wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ n x n}\) musi się równać 0
zgadza się?
edit:
Czyli innymi słowy przy przestrzeni \(\displaystyle{ R^n}\) wyznacznik macierzy \(\displaystyle{ n x n}\) musi się równać 0
zgadza się?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, o 23:35 przez logic13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 28 maja 2014, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
To co napisałeś to jest właśnie baza standardowa (kanoniczna), którą Ci podał waliant.
-
- Użytkownik
- Posty: 202
- Rejestracja: 15 paź 2013, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 11 razy
Jaki zbiór wektorów tworzy bazę przestrzeni?
Otóż nie. Baza kanoniczna \(\displaystyle{ \mathbb R^3}\) to \(\displaystyle{ \{(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)\}}\).dreamzzz pisze:To co napisałeś to jest właśnie baza standardowa (kanoniczna), którą Ci podał waliant.