Układ równań metodą eliminacji Jordana-Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
puma941
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Układ równań metodą eliminacji Jordana-Gaussa

Post autor: puma941 »

a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y+4z+3u=0\\5x+2y+8z+6u=0\\10x+3y+12z+9u=0\end{cases}}\)

b) \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+y+2z-u=1\\7x+3y+6z+u=5\\7x+2y+4z-4u=2\end{cases}}\)

Mam do rozwiązania takie 2 układy równań. Narzucona metoda eliminacji Jordana-Gaussa.
Generalnie potrafię stosować tę metodę, ale tych 2 układów równań, nie mogę rozwiązać.

Bardzo proszę o pomoc.-- 30 cze 2014, o 16:17 --Naprawdę nikt nie potrafi tego rozwiązać?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki albo cokolwiek.
gardner

Układ równań metodą eliminacji Jordana-Gaussa

Post autor: gardner »

Próbowałaś to rozwiązać? Wpisywałaś w macierz i ...? Pierwszy układ po doprowadzeniu do najprostszej postaci musisz sparametryzować(czyli jedna zmienna np \(\displaystyle{ y=t \wedge t \in R}\) bo masz 3 równania a 4 niewiadome.
ODPOWIEDZ