1. Rozpoznać obraz równania:
a) \(\displaystyle{ x^{2} - 6xy + y^{2} - 4x - 4y + 12 = 0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{2} - 2xy + y^{2} - 10x - 6y + 25 = 0}\)
c) \(\displaystyle{ x^{2} - xy + y^{2} - 2x - 2y - 2 = 0}\)
d) \(\displaystyle{ x^{2} - 4xy + 3y^{2} - 8x + 14y + 15 = 0}\)
Jak to się robi?
Jest na to jakaś metoda/schemat ?
2. Jak sprawdzić czy odwzorowanie jest iniekcją i suriekcją?
Mogę dać dla przykładu: \(\displaystyle{ f( x_{1},x_{2},x_{3})=(2x_{1}+x_{2}+2x_{3}, x_{2}+3x_{3}, x_{1}+x_{2}+3x_{3})}\)