Wyznaczanie wartości własnych i podprzestrzeni macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
piotrekrym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2013, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznaczanie wartości własnych i podprzestrzeni macierzy

Post autor: piotrekrym »

Wyznaczyć wartości własne i podprzestrzenie własne dla macierzy:
\(\displaystyle{ A=$$\left[\begin{array}{ccc}
8&0&4\\
2&2&3\\
9&0&8
\end{array}\right]}\)

Czy macierz A jest diagonalizowalna? Odpowiedź uzasadnić.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Wyznaczanie wartości własnych i podprzestrzeni macierzy

Post autor: robertm19 »

I w czym problem? Zadnie jest złożone ale nie trudne, zajrzyj do notatek.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 898
Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bieszczady
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 40 razy

Wyznaczanie wartości własnych i podprzestrzeni macierzy

Post autor: VillagerMTV »

Co próbowałeś robić? Gdzie jest problem?
piotrekrym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 gru 2013, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznaczanie wartości własnych i podprzestrzeni macierzy

Post autor: piotrekrym »

Przy liczeniu wektora własnego dla \(\displaystyle{ \lambda = 2}\), macierz wyszła \(\displaystyle{ A=$$\left[\begin{array}{ccc}
6&0&4\\
2&0&3\\
9&0&6
\end{array}\right]}\)
. Rząd równy 2, co przy trzech niewiadomych daje \(\displaystyle{ \infty}\) wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru. Podstawiam \(\displaystyle{ x _{1} = t}\), po czym dostaję układ równań \(\displaystyle{ $$\left\{\begin{array}{rcl}
6t+4x _{3}&=&0 \\
2t+3x _{3}&=&0\
\end{array} \right.}\)

Dwa niezależne równania, dla każdego inny wynik, co robić w tym przypadku?-- 30 cze 2014, o 12:47 --Czy ktoś jest w stanie pomóc z tym zadaniem?
ODPOWIEDZ