Chcę obliczyć iloczyn skalarny wektorów w przestrzeni wielomianów, w której funkcje są określone na przedziale (0,1): \(\displaystyle{ a+bx}\) i \(\displaystyle{ c+hx}\), raz korzystając ze wzoru: \(\displaystyle{ \sum_{i}^{}a _{i} b _{i}}\) a raz za pomocą wzoru: \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}f(x)g(x)dx}\) Moja baza to: \(\displaystyle{ 1,\ x.}\)
W tym celu normuję sobie bazę i dostaję wektory bazowe: \(\displaystyle{ 1, \sqrt{3}x}\) W tej bazie iloczyn skalarny obliczony za pomocą sumy wychodzi mi: \(\displaystyle{ ac+\frac{bh}{3}}\) a za pomocą całki: \(\displaystyle{ ac+ \frac{1}{2}(ah+bc)+ \frac{bh}{3}}\) Ale te iloczyny skalarne powinny być równe. Gdzie robię bład?
-- 27 cze 2014, o 16:18 --
Żeby móc skorzystać ze wzoru: \(\displaystyle{ \sum_{i}^{}a _{i} b _{i}}\) to wektory bazy muszą być ortogonalne, ale jak mam sprawić, żeby wektory \(\displaystyle{ 1,\ x}\) były ortogonalne?
Iloczyn skalarny w przestrzeni wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Iloczyn skalarny w przestrzeni wielomianów
Ale te iloczyny skalarne nie sa takie same, wiec się nie dziw, że dostajesz inne wyniki.
Wektory 1 i \(\displaystyle{ x}\) są ortogonalne w pierwszym iloczynie, a w drugim nie są. Możesz z nich zrobić dwa wektory ortogonalne modyfikując je (spojrz do wiki: Ortogonalizacja Grama-Schmidta)
Wektory 1 i \(\displaystyle{ x}\) są ortogonalne w pierwszym iloczynie, a w drugim nie są. Możesz z nich zrobić dwa wektory ortogonalne modyfikując je (spojrz do wiki: Ortogonalizacja Grama-Schmidta)
Iloczyn skalarny w przestrzeni wielomianów
Co masz na myśli mówiąc, że iloczyny skalarne nie są takie same?a4karo pisze:Ale te iloczyny skalarne nie sa takie same, wiec się nie dziw, że dostajesz inne wyniki.
Zortogonalizowałem sobie \(\displaystyle{ 1\ i\ x}\) tym algorytmem i otrzymałem wektory \(\displaystyle{ 1\ i\ x- \frac{1}{2}}\) Potem je sobie znormalizowałem i dostałem \(\displaystyle{ 1\ i\ 2\sqrt{3}(x- \frac{1}{2})}\) W takiej bazie wektory \(\displaystyle{ 1\ i \ x}\) maja wspołrzędne \(\displaystyle{ [1,0],\ [ \frac{1}{2}, \frac{ \sqrt{3} }{6}]}\)Widać z tego, że 1 i x po prostu nie są ortogonalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Iloczyn skalarny w przestrzeni wielomianów
Po prostu: prostopadłość w jednym iloczynie skalarnym nie pociąga za sobą prostopadłości w drugim iloczynie.
Pojęcie prostopadłości nie jest pojęciem absolutnym: zależy od wybranego iloczynu skalarnego. To pojęcie prostopadłości, z którym spotykamy sie na co dzien odpowiada iloczynowi skalarnemu \(\displaystyle{ <x,y>=x_1y_1+x_2y_2}\), gdzie \(\displaystyle{ x=(x_1,x_2), y=(y_1,y_2)}\) są współrzędnymi kartezjańskimi.
Pojęcie prostopadłości nie jest pojęciem absolutnym: zależy od wybranego iloczynu skalarnego. To pojęcie prostopadłości, z którym spotykamy sie na co dzien odpowiada iloczynowi skalarnemu \(\displaystyle{ <x,y>=x_1y_1+x_2y_2}\), gdzie \(\displaystyle{ x=(x_1,x_2), y=(y_1,y_2)}\) są współrzędnymi kartezjańskimi.
Iloczyn skalarny w przestrzeni wielomianów
No tak, ja to wiem, ale w danej przestrzeni unitarnej z konkretnym iloczynem skalarnym wektory albo zawsze są ortogonalne, albo zawsze nie są.
Co do zadania to doszedłem do wniosku, że zadanie jest źle sformułowane. Autor podręcznika kilka stron wcześniej pisze, że wzór \(\displaystyle{ \vec{a} \vec{b} =\sum_{n}^{} a _{n} b_{n}}\) można zastosować tylko gdy baza jest ortonormalna, a potem o tym zapomina. Napisał tylko, że "trzeba znormalizować bazę".
Co to do Ortogonalizacji Grama-Schmidta, to dziękuję za pomoc. Coś mi świta, że doktor wspomniał nam o tym na wykładzie z algebry, ale to było tak dawno, że już zupełnie zapomniałem.
-- 27 cze 2014, o 21:21 --
I w bazie ortonormalnej wychodzi to co powinno. Wcześniej napisałem, że wektory \(\displaystyle{ 1\ i\ x}\)
mają współrzędne \(\displaystyle{ [1,0],\ [ \frac{1}{2} , \frac{ \sqrt{3} }{6}]}\) Czyli a+bx i c+hx mają współrzędne: \(\displaystyle{ a+bx=[a,0]+[ \frac{b}{2}, \frac{ \sqrt{3} b}{6}]}\)
\(\displaystyle{ c+hx=[c,0]+[ \frac{h}{2}, \frac{ \sqrt{3} h}{6}]}\)Jak się policzy iloczyn skalarny po składowych, to wychodzi dokładnie to samo co za pomocą całki.
Co do zadania to doszedłem do wniosku, że zadanie jest źle sformułowane. Autor podręcznika kilka stron wcześniej pisze, że wzór \(\displaystyle{ \vec{a} \vec{b} =\sum_{n}^{} a _{n} b_{n}}\) można zastosować tylko gdy baza jest ortonormalna, a potem o tym zapomina. Napisał tylko, że "trzeba znormalizować bazę".
Co to do Ortogonalizacji Grama-Schmidta, to dziękuję za pomoc. Coś mi świta, że doktor wspomniał nam o tym na wykładzie z algebry, ale to było tak dawno, że już zupełnie zapomniałem.
-- 27 cze 2014, o 21:21 --
I w bazie ortonormalnej wychodzi to co powinno. Wcześniej napisałem, że wektory \(\displaystyle{ 1\ i\ x}\)
mają współrzędne \(\displaystyle{ [1,0],\ [ \frac{1}{2} , \frac{ \sqrt{3} }{6}]}\) Czyli a+bx i c+hx mają współrzędne: \(\displaystyle{ a+bx=[a,0]+[ \frac{b}{2}, \frac{ \sqrt{3} b}{6}]}\)
\(\displaystyle{ c+hx=[c,0]+[ \frac{h}{2}, \frac{ \sqrt{3} h}{6}]}\)Jak się policzy iloczyn skalarny po składowych, to wychodzi dokładnie to samo co za pomocą całki.