rozwiązać układ rónań metodą eliminacji Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
baraja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 sty 2007, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 6 razy

rozwiązać układ rónań metodą eliminacji Gaussa

Post autor: baraja »

Mam taki układ i wyszło mi, że jest sprzeczny, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+2b-c=10
\\ a-d=2
\\ a+b+c+d=4
\\ c+d=3
\end{cases}}\)


Oto moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}
1&2&-1&0&10
\\1&0&0&-1&2
\\1&1&1&1&4
\\0&0&1&1&3
\end{array}\right]}\)


W2-W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}
1&2&-1&0&10
\\0&-2&1&-1&-8
\\1&1&1&1&4
\\0&0&1&1&3
\end{array}\right]}\)


W3-W1
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}
1&2&-1&0&10
\\0&-2&1&-1&-8
\\0&-1&2&1&-6
\\0&0&1&1&3
\end{array}\right]}\)


2W3-W2
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}
1&2&-1&0&10
\\0&-2&1&-1&-8
\\0&0&3&3&-4
\\0&0&1&1&3
\end{array}\right]}\)


3W4-W3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}
1&2&-1&0&10
\\0&-2&1&-1&-8
\\0&0&3&3&-4
\\0&0&0&0&13
\end{array}\right]}\)


W ostatnim równaniu wychodzi więc, że 0=13, więc równanie jest sprzeczne.

Dobrze to jest zrobione?
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

rozwiązać układ rónań metodą eliminacji Gaussa

Post autor: Lukasz_C747 »

Tak, rozwiązanie jest poprawne.
baraja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 sty 2007, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 6 razy

rozwiązać układ rónań metodą eliminacji Gaussa

Post autor: baraja »

Dzięki
ODPOWIEDZ