N(A), C(A), przynaleznosc wektora zalezna od parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ajro16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 cze 2014, o 21:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

N(A), C(A), przynaleznosc wektora zalezna od parametru

Post autor: ajro16 »

Dane są macierz \(\displaystyle{ A=\left|\begin{array}{ccccc}0&1&2&1&3\\1&2&3&1&0\\-1&0&1&2&5\\-2&-2&-2&2&4\end{array}\right|}\)
i wektor \(\displaystyle{ \vec{b}=[-1,1,-3,m]}\)
Wyznaczyć bazę układu jednorodnego \(\displaystyle{ AX=0}\) oraz bazę przestrzeni \(\displaystyle{ C(A)}\) rozpiętej przez kolumny macierzy \(\displaystyle{ A}\). dla jakiego parametru m wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\) należy do \(\displaystyle{ C(A)}\)?
ODPOWIEDZ