1. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ XA=B}\)
\(\displaystyle{ A=$$\left[\begin{array}{ccc}
6&1\\
-2&0\\
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=$$\left[\begin{array}{ccc}
2&1\\
\end{array}\right]}\)
2. Oblicz macierz odwrotną do macierzy \(\displaystyle{ C=A+B B^{T}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ A=$$\left[\begin{array}{ccc}
0&-4\\
2&-3\\
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=$$\left[\begin{array}{ccc}
0&2\\
\end{array}\right]}\)
Rozwiąż równanie - macierze.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiąż równanie - macierze.
1. Macierz \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna, więc
\(\displaystyle{ X=BA^{-1}=\ldots}\)
2. Wyznacz najpierw macierz \(\displaystyle{ C}\). Potem standardowy znany Ci algorytm odwracania macierzy.
\(\displaystyle{ X=BA^{-1}=\ldots}\)
2. Wyznacz najpierw macierz \(\displaystyle{ C}\). Potem standardowy znany Ci algorytm odwracania macierzy.