Odwzorowanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
karinator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 cze 2014, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Odwzorowanie liniowe

Post autor: karinator »

Witam. Mam problem z takim zadaniem :

Odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ F:R_1[X] \rightarrow R_7[X]}\) przeprowadza wektor \(\displaystyle{ v_1=2X+3}\) na wektor \(\displaystyle{ w_1=4X^2-X-2}\), a wektor \(\displaystyle{ v_2=4X-5}\) na wektor \(\displaystyle{ w_2=2X^7+X}\). Znaleźć obraz wektora \(\displaystyle{ p=X+7}\). Znaleźć \(\displaystyle{ ker(F), im(F)}\). Podać macierz \(\displaystyle{ F}\) w dowolnych bazach.

Nie wiem jak mam się za nie zabrać. Z góry dziękuję za pomoc.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Odwzorowanie liniowe

Post autor: lukasz1804 »

Zacznij od utożsamienia (izomorficznego) przestrzeni wielomianów \(\displaystyle{ R_k[x]}\) z przestrzenią \(\displaystyle{ \RR^{k+1}}\) współczynników. Pamiętaj tylko, by przed podaniem końcowej odpowiedzi powrócić od punktów przestrzeni do wielomianów.

Trochę Ci pomogę na początek...

\(\displaystyle{ F(2,3)=(0,0,0,0,0,4,-1,-2), F(4,-5)=(2,0,0,0,0,0,1,0)}\)

\(\displaystyle{ (1,0)=a(2,3)+b(4,-5)\iff\begin{cases}2a+4b=1\\3a-5b=0\end{cases}\iff\begin{cases}2a+4b=1\\b=\frac{3}{5}a\end{cases}\iff\begin{cases}a=\frac{5}{22}\\b=\frac{3}{22}\end{cases}}\)

Zatem \(\displaystyle{ F(1,0)=\frac{5}{22}F(2,3)+\frac{3}{22}F(4,-5)=\left(\frac{3}{11},0,0,0,0,\frac{10}{11},-\frac{1}{11},-\frac{5}{11}\right)}\)

Podobnie mamy

\(\displaystyle{ (0,1)=c(2,3)+d(4,-5)\iff\begin{cases}2c+4d=0\\3c-5d=1\end{cases}\iff\begin{cases}c=-2d\\d=-\frac{1}{11}\end{cases}\iff\begin{cases}c=\frac{2}{11}\\d=-\frac{1}{11}\end{cases}}\)

Stąd \(\displaystyle{ F(0,1)=\frac{2}{11}F(2,3)-\frac{1}{11}F(4,-5)=\left(-\frac{2}{11},0,0,0,0,\frac{8}{11},-\frac{1}{11},-\frac{4}{11}\right)}\)


Wreszcie \(\displaystyle{ F(p)=F(1,7)=F(1,0)+7F(0,1)=\left(-1,0,0,0,0,-\frac{46}{11},\frac{6}{11},\frac{23}{11}\right)}\).

Oczywiście \(\displaystyle{ F(p)}\) można było znaleźć już wcześniej, bez wyznaczania \(\displaystyle{ F(1,0), F(0,1)}\), jednak te dwa wektory posłużą do wyznaczenia wzoru przekształcenia i jego macierzy w bazach standardowych.
ODPOWIEDZ