Dla jakich wartości parametru p (p należy C) , liczba x=2 spełnia układ równań :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y-z=2 \\ 2x-py+z=3\\px+y=p \end{cases}}\)
Dla jakich wartości parametru p (p należy C)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dla jakich wartości parametru p (p należy C)
W układzie równań podstaw \(\displaystyle{ 2}\) w miejsce iksa i masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi. W czym problem?
Dla jakich wartości parametru p (p należy C)
I takie coś mi wychodzi i dalej nie wiem jak :
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-z=0 \\ -py+z=-1\\2p+y=p \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-z=0 \\ -py+z=-1\\2p+y=p \end{cases}}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Dla jakich wartości parametru p (p należy C)
Czy \(\displaystyle{ C}\) to zbiór liczb całkowitych, czy zespolonych?
Jeśli całkowitych to:
Z pierwszego wyznaczasz \(\displaystyle{ z=y}\).
Podstawiasz to do drugiego \(\displaystyle{ -py+y=-1 \Rightarrow y(1-p)=-1 \Rightarrow y(p-1)=1}\)
Z trzeciego wyznaczasz \(\displaystyle{ y=p-2p=-p}\)
Podstawiasz to do drugiego \(\displaystyle{ -p(p-1)-1=0 \Rightarrow -p ^{2}+p-1=0}\)
Policz \(\displaystyle{ \Delta}\). Sprawdź, czy jest jakiś całkowity pierwiastek.
Jeśli całkowitych to:
Z pierwszego wyznaczasz \(\displaystyle{ z=y}\).
Podstawiasz to do drugiego \(\displaystyle{ -py+y=-1 \Rightarrow y(1-p)=-1 \Rightarrow y(p-1)=1}\)
Z trzeciego wyznaczasz \(\displaystyle{ y=p-2p=-p}\)
Podstawiasz to do drugiego \(\displaystyle{ -p(p-1)-1=0 \Rightarrow -p ^{2}+p-1=0}\)
Policz \(\displaystyle{ \Delta}\). Sprawdź, czy jest jakiś całkowity pierwiastek.