Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Post autor: Poszukujaca »

Jak sprawdzić, czy takie odwzorowanie jest odwracalne?

\(\displaystyle{ f:M_{2 \times 2} \rightarrow M_{2 \times 2}

f\left(\left[\begin{array}{cc}a&b \\ c&d \end{array}\right]\right) = \left(\left[\begin{array}{cc} a+b&a-c-d \\ a+b+c&b+2c+d \end{array}\right]\right)}\)
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Post autor: Lider_M »

Sprawdź, czy to izomorfizm, w tym wypadku wystarczy, gdy jądro będzie zerowe.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Post autor: Poszukujaca »

A dlaczego akurat izomorfizm i jądro zerowe? Nie rozumiem.

Czy mogę napisać macierz tego odwzorowania i sprawdzić czy jej wyznacznik jest różny od zera?
Właśnie tylko jak napisać taką macierz, skoro nie mam podanych baz...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Post autor: yorgin »

Poszukujaca pisze:A dlaczego akurat izomorfizm i jądro zerowe? Nie rozumiem.
W przestrzeniach skończenie wymiarowych \(\displaystyle{ X}\) oraz odwzorowaniach liniowych z \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ X}\) bycie izomorfizmem jest równoważne z byciem monomorfizmem.
Poszukujaca pisze: Czy mogę napisać macierz tego odwzorowania i sprawdzić czy jej wyznacznik jest różny od zera?
Tak.
Poszukujaca pisze: Właśnie tylko jak napisać taką macierz, skoro nie mam podanych baz...
I? Czy wyznacznik zależy od bazy? Czy zerowanie się wyznacznika zależy od wyboru bazy?
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Post autor: Poszukujaca »

yorgin pisze: W przestrzeniach skończenie wymiarowych \(\displaystyle{ X}\) oraz odwzorowaniach liniowych z \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ X}\) bycie izomorfizmem jest równoważne z byciem monomorfizmem.
Rozumiem. Monomorfizm jest odwzorowaniem różnowartościowym, więc izomorfizm musi być monomorfizmem.
Ale dlaczego jądro musi być zerowe?
yourgin pisze: I? Czy wyznacznik zależy od bazy? Czy zerowanie się wyznacznika zależy od wyboru bazy?
Nie, wydaje mi się, że nie zależy. Myślę, że macierz tego odwzorowania można zxapisać w różny sposób w zalezności od wyboru baz. Czy zatem moge sobie wybrac dwie dowolone bazy i zapisać macierz odwzorowania? Najłatwiej chyba będzie z bazą kakoniczną.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Sprawdzić odwracalność odwzorowania

Post autor: yorgin »

Poszukujaca pisze: Rozumiem. Monomorfizm jest odwzorowaniem różnowartościowym, więc izomorfizm musi być monomorfizmem.
Ale dlaczego jądro musi być zerowe?
Przypomnij sobie definijcę monomorfizmu.
Poszukujaca pisze: Czy zatem moge sobie wybrac dwie dowolone bazy i zapisać macierz odwzorowania? Najłatwiej chyba będzie z bazą kakoniczną.
Tak, najłatwiej.
ODPOWIEDZ