wyznacznik macierzy - należy wykorzystć podprzesprzeń?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
abcdef13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 cze 2014, o 09:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

wyznacznik macierzy - należy wykorzystć podprzesprzeń?

Post autor: abcdef13 »

Witam,

Mam jeszcze jeden problem z macierzą. Muszę udowodnić poniższy lemat:
Jeśli X jest macierza o wymiarach \(\displaystyle{ n \times (k+1)}\) takich, że \(\displaystyle{ n > k+1}\), wówczas \(\displaystyle{ rzX = k+1}\).

Macierz X ma postać:
\(\displaystyle{ X =
\left[ \begin{array}{cccc}
1 & 1 & \ldots & 1^k \\
1 & 2 & & 2^k \\
\vdots & \vdots & \ddots & \\
1 & n & \ldots & n^k\\
\end{array} \right]}\)


Z własności rzędu macierzy dostałam, że \(\displaystyle{ rzX \le k+1}\).
Pozostaje pokazać, że \(\displaystyle{ rzX=k+1}\). (Podobno należy coś kombinować z podprzestrzeniami?).
Dzięki!
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syberia
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 32 razy

wyznacznik macierzy - należy wykorzystć podprzesprzeń?

Post autor: kubek1 »

Weź pierwsze \(\displaystyle{ k+1}\) wierszy - tworzą one macierz Vandermonde'a, która jest nieosobliwa.
abcdef13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 cze 2014, o 09:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

wyznacznik macierzy - należy wykorzystć podprzesprzeń?

Post autor: abcdef13 »

Dzięki:) Zrobione!
abcdef13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 cze 2014, o 09:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

wyznacznik macierzy - należy wykorzystć podprzesprzeń?

Post autor: abcdef13 »

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej macierzy.
To czy możemy coś powiedzieć nt. jej wyznacznika?
ODPOWIEDZ