rzut ortogonalny na podprzestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

rzut ortogonalny na podprzestrzeń

Post autor: waliant »

Mam wyznaczyć rzut ortogonalny wektora \(\displaystyle{ u=\left( 7,-14,3,6\right)}\) na podprzestrzeń \(\displaystyle{ U=lin\left\{ (1,-1,-1,1),(6,3,0,7),(2,1,4,3)\right\} =lin \left\{ v_{1},v_{2},v_{3}\right\}}\)


Zapisuję wektor \(\displaystyle{ u_{0}=av_{1}+bv_{2}+cv_{3}}\)

\(\displaystyle{ u-u_{0}=(7-a-6b-2c,-14+a-3b-c,3+a-4c,6-a-7b-3c)}\)

i teraz podstawiam:

\(\displaystyle{ <u-u_{0},v_{1}>=0 \\ <u-u_{0},v_{2}>=0 \\<u-u_{0},v_{3}>=0}\)
( \(\displaystyle{ <,>}\) to iloczyn skalarny.)
wyliczam z tego współczynniki \(\displaystyle{ a,b,c}\) i otrzymuję wektor \(\displaystyle{ u_{0}}\) , który jest szukanym rzutem.

Czy dobrze postępuję?
Awatar użytkownika
Arytmetyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 105 razy
Pomógł: 41 razy

rzut ortogonalny na podprzestrzeń

Post autor: Arytmetyk »

tak, jak znajdziesz współczynniki to wtedy z z równania \(\displaystyle{ u-u _{0} = ....}\) wyznaczysz u _{0}
ODPOWIEDZ