Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
abcdef13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 cze 2014, o 09:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

Wyznacznik macierzy

Post autor: abcdef13 »

Witam,

Potrzebuje wyznaczyć wyznacznik macierzy, konkretnie to muszę pokazać, że jest on \(\displaystyle{ >0}\).
Jest to macierz drugich pochodnych pewnego układu równań. Policzyłam analogiczną macierz ale o wymiarach \(\displaystyle{ 2\times 2}\), jednak na tą postać nie mam już pomysłu.
Dzięki

\(\displaystyle{ \mathbf{N} = 2 \left[ \begin{array}{cccc}
n & \sum\limits_{t=1}^{n}t & \ldots & \sum\limits_{t=1}^{n}t^k \\
\sum\limits_{t=1}^{n}t & \sum\limits_{t=1}^{n}t^2 & & \vdots \\
\vdots & & \ddots & \\
\sum\limits_{t=1}^{n}t^k & \ldots & \sum\limits_{t=1}^{n}t^{2k-1} & \sum\limits_{t=1}^{n}t^{2k}\\
\end{array} \right]}\)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2014, o 10:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
ODPOWIEDZ