Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pingwindyktator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 mar 2014, o 23:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków (UJ)
Podziękował: 6 razy

Równanie macierzowe

Post autor: pingwindyktator »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&-8&-2\\-3&6&0\\3&-6&-2\end{array}\right] \cdot X ^{T} = \left[\begin{array}{ccc}6&-6&-6\\1&7&8\\-2&0&0\end{array}\right]}\)
Jak rozwiązać takie równanie? Mógłbym mnożyć przez odwrotność, jednak ona nie istnieje. Pozostaje tylko zapisać macierz X ogólnie, mnożyć z niewiadomymi i tworzyć układy równań?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie macierzowe

Post autor: a4karo »

Wsk: \(\displaystyle{ \det(AB)=\det A\det B}\)
ODPOWIEDZ