macierz Jordana

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

macierz Jordana

Post autor: waliant »

mam wyznaczyć macierz Jordana takiego przekształcenia:
\(\displaystyle{ f(x,y,z)=(y,-4x+4+4y,-2x+y+2z)}\)

Macierz tego przekształcenia w bazach standardowych to:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\-4&4&0\\-2&1&2\end{bmatrix}}\).

Obliczam wielomian charakterystyczny:
\(\displaystyle{ w(\lambda)=-\left( \lambda -2\right) ^{3}}\)

Zatem pierwiastkiem wielomianu jest \(\displaystyle{ \lambda =2}\)

Obliczam:
\(\displaystyle{ a_{0}= dimV=3}\)
\(\displaystyle{ a_{1}=rz\left[ A-\lambda I \right]=1}\)
\(\displaystyle{ a_{2}=rz\left[\left( A-\lambda I \right)^{2} \right]=0}\)


Zatem:
\(\displaystyle{ a_{0}=3}\)
\(\displaystyle{ a_{0}-a_{1}=2}\) występują co najmniej dwie klatki wymiaru \(\displaystyle{ \ge 1}\)
\(\displaystyle{ a_{1}-a_{2}=1}\) występuje co najmniej jedna klatka wymiaru \(\displaystyle{ \ge 2}\)


Zatem macierz Jordana będzie wyglądała następująco:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1&0\\0&2&0\\0&0&2\end{bmatrix}}\)



gdzie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1\\0&2\end{bmatrix}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2\end{bmatrix}}\) to klatki Jordana.

Bardzo proszę o sprawdzenie, jeśli nie rachunków to przynajmniej poprawności metody przy założeniu poprawności rachunków.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

macierz Jordana

Post autor: musialmi »

Taak, dokładnie tak, dobrze, wraz z rachunkami.
ODPOWIEDZ