Wartości własne, wektory własne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pwrobel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wartości własne, wektory własne.

Post autor: pwrobel »

Znależć wartości własne, wektory własne oraz podprzestrzenie własne endomorfizmu \(\displaystyle{ f: M_{2x2} \rightarrow M_{2x2}\\}\) danego wzorem:
\(\displaystyle{ f:\left(\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]\right)=\left[\begin{array}{cc}3a+3b+c-d&a+b-c+d\\-3a-3b+c-d&a+b+c+3d\end{array}\right]}\)
Wyznaczyć dwoma sposobami macierz tego endomorfizmu.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Wartości własne, wektory własne.

Post autor: bartek118 »

W czym masz problem?
pwrobel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wartości własne, wektory własne.

Post autor: pwrobel »

Macierz endomorfizmu, to macierz w bazie standardowej?? Jeśli tak to dopiero wtedy szukac w niej wartosci wlasnych?
W bazie standardowej są dwa wektory zależne wiec wyznacznik zawsze będzie zero.
aGabi94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 5 mar 2014, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 60 razy

Wartości własne, wektory własne.

Post autor: aGabi94 »

Też mam problem z powyższym zadaniem. Jak zapisać te wektory macierzy w bazie kanonicznej?
ODPOWIEDZ