Obliczyć (f(p))(x).

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pwrobel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 13 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Obliczyć (f(p))(x).

Post autor: pwrobel »

Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ f: R_{2}[x]\rightarrow R_{2}[x]}\) spełnia warunki: \(\displaystyle{ \left( f\left(x+1\right)\right)\left(x\right)=x+1, \left(f\left(x^{2}+x\right)\right)\left(x\right)=\overline{0}, \left(f\left(x^{2}\right)\right)\left(x\right)=-x^{2}}\).
Obliczyć \(\displaystyle{ \left(f\left(p\right)\right)\left(x\right)}\) dla \(\displaystyle{ p \in R_{2}[x]}\) oraz \(\displaystyle{ \left(f^{107}\left(2x^{2}+3x+6x\right)\right)\left(x\right).}\)
ODPOWIEDZ