wytłumaczenie wzoru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

wytłumaczenie wzoru

Post autor: matematyka464 »

Cześć
Niech \(\displaystyle{ A_1}\) będzie macierzą przejścia od bazy \(\displaystyle{ B= (v_1, v_2, ... , v_n )}\) do bazy \(\displaystyle{ B'=(v_1' , ..., v_n'}\) przestrzeni \(\displaystyle{ V_1}\) i niech \(\displaystyle{ A_2}\) będzie macierzą przejścia od bazy \(\displaystyle{ C = (w1, ......, w_m)}\) do bazy \(\displaystyle{ C' =(w_1', w_2' ,...., w_m')}\)
przestrzeni \(\displaystyle{ V_2}\). Jeśli \(\displaystyle{ \phi \in L(V_1, V_2)}\)
to
\(\displaystyle{ M_{B'C'}(\phi) = A_2^{-1} \cdot M_{BC}(\phi) \cdot A_1}\)
Skąd ten wzór wynika, wydaje mi się, że ze złożeń, ale jakoś nie jestem w stanie tego poskładać
Ostatnio zmieniony 9 cze 2014, o 00:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

wytłumaczenie wzoru

Post autor: Lider_M »

\(\displaystyle{ \phi=Id_{V_2}\circ \phi\circ Id_{V_1}}\)
matematyka464
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 3 lis 2013, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Pomógł: 1 raz

wytłumaczenie wzoru

Post autor: matematyka464 »

a po co wstawiłeś te identyczności?
ODPOWIEDZ