Zbadać liniową niezależność wektorów
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Zbadać liniową niezależność wektorów:
\(\displaystyle{ g_{1}(x)=\arcsin x,
g_{2}(x)=\arccos x,
g_{3}(x)=1}\)
w przestrzeni: \(\displaystyle{ C[-1,1]}\)
\(\displaystyle{ g_{1}(x)=\arcsin x,
g_{2}(x)=\arccos x,
g_{3}(x)=1}\)
w przestrzeni: \(\displaystyle{ C[-1,1]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Wykresy tych funkcji widziałaś? Jak się do siebie mają wykresy funkcji \(\displaystyle{ g_1}\) i \(\displaystyle{ g_2}\)?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Zrobiłam coś takiego:
dla \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} \alpha_{1} + \pi \alpha_{2} + \alpha_{3} =0}\)
dla \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}\alpha_{2}+\alpha_{3} = 0}\)
dla \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}\alpha_{1}+\alpha_{3} = 0}\)
Rozwiązując ten układ równań otrzymuję:
\(\displaystyle{ \alpha_{1}=t, t \in R
\\ \\
\alpha_{2}=\alpha_{1}=t
\\ \\
\alpha_{3}=-\frac{\pi}{2}\alpha_{1}=-\frac{\pi}{2} t}\)
Skoro wszytskie współczynniki z liniowej kombinacji wielomianów są rózne od zera, to wielomiany te sa liniowo zależne.
Prosze o sprawdzenie, czy ta metoda jest właściwa.
I jeszcze jedna rzecz. Czy, jeśl badam liniową niezalezność wektorów w podanej przestrzeni, to wszystkie \(\displaystyle{ x \in C[-1,1]}\) czy współczynniki z kombinacji - \(\displaystyle{ \alpha_{1}, \alpha_{2}, \alpha_{3}}\)?
dla \(\displaystyle{ x=-1}\)
\(\displaystyle{ -\frac{\pi}{2} \alpha_{1} + \pi \alpha_{2} + \alpha_{3} =0}\)
dla \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}\alpha_{2}+\alpha_{3} = 0}\)
dla \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}\alpha_{1}+\alpha_{3} = 0}\)
Rozwiązując ten układ równań otrzymuję:
\(\displaystyle{ \alpha_{1}=t, t \in R
\\ \\
\alpha_{2}=\alpha_{1}=t
\\ \\
\alpha_{3}=-\frac{\pi}{2}\alpha_{1}=-\frac{\pi}{2} t}\)
Skoro wszytskie współczynniki z liniowej kombinacji wielomianów są rózne od zera, to wielomiany te sa liniowo zależne.
Prosze o sprawdzenie, czy ta metoda jest właściwa.
I jeszcze jedna rzecz. Czy, jeśl badam liniową niezalezność wektorów w podanej przestrzeni, to wszystkie \(\displaystyle{ x \in C[-1,1]}\) czy współczynniki z kombinacji - \(\displaystyle{ \alpha_{1}, \alpha_{2}, \alpha_{3}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Nie jest to poprawne rozwiązanie zadania, ale to jest już dobry pierwszy krok. Równość \(\displaystyle{ \alpha_1g_1(x)+\alpha_2g_2(x)+\alpha_3g_3(x)=0}\) ma zachodzić dla wszystkich \(\displaystyle{ x\in[-1,1]}\). Sprawdzając tylko dla trzech wartości \(\displaystyle{ x}\) otrzymałaś warunek konieczny, jaki muszą spełniać współczynniki. Jeszcze trzeba sprawdzić, czy te współczynniki są dobre dla wszystkich \(\displaystyle{ x}\), tzn. czy istnieje \(\displaystyle{ t\ne0}\) takie, że dla każdego \(\displaystyle{ x\in[-1,1]}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ t\,g_1(x)+t\,g_2(x)-\frac{\pi}2t\,g_3(x)=0.}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Hm...
\(\displaystyle{ t \neq 0}\), ponieważ inaczej wektory byłyby liniowo niezależne, więc..
\(\displaystyle{ t \cdot \left( \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}\right) =0}\)
Skoro \(\displaystyle{ t \neq 0}\) to \(\displaystyle{ \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}=0}\).
Istnieje tożsamość: \(\displaystyle{ \arcsin x + \arccos x =\frac{\pi}{2}}\), dlatego wiemy, że \(\displaystyle{ \forall_{x\in [-1,1], t \in R}: t \cdot \left( \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}\right) =0}\)
Czy to wystarczy?
Czy należy jeszcze udowodnić tą tożsamość?
\(\displaystyle{ t \neq 0}\), ponieważ inaczej wektory byłyby liniowo niezależne, więc..
\(\displaystyle{ t \cdot \left( \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}\right) =0}\)
Skoro \(\displaystyle{ t \neq 0}\) to \(\displaystyle{ \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}=0}\).
Istnieje tożsamość: \(\displaystyle{ \arcsin x + \arccos x =\frac{\pi}{2}}\), dlatego wiemy, że \(\displaystyle{ \forall_{x\in [-1,1], t \in R}: t \cdot \left( \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}\right) =0}\)
Czy to wystarczy?
Czy należy jeszcze udowodnić tą tożsamość?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Nie. Szukamy \(\displaystyle{ t\ne0}\), bo z równości dla \(\displaystyle{ t=0}\) nic nie wynika.Poszukujaca pisze: \(\displaystyle{ t \neq 0}\), ponieważ inaczej wektory byłyby liniowo niezależne,
Lepiej byłoby to sformułować, że warunkiem koniecznym liniowej zależności jest tożsamość \(\displaystyle{ \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}=0}\). Inaczej czytelnik może się nie zorientować, dlaczego wnioskujesz w tę stronę, a nie w przeciwną.Poszukujaca pisze: \(\displaystyle{ t \cdot \left( \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}\right) =0}\)
Skoro \(\displaystyle{ t \neq 0}\) to \(\displaystyle{ \arcsin x + \arccos x -\frac{\pi}{2}=0}\).
Wystarczy stwierdzić, że na przykład dla \(\displaystyle{ t=1}\) równość zachodzi. Ale skoro nie jest to zadanie z logiki, to może zostać tak jak jest, czyli z równością dla dowolnego \(\displaystyle{ t}\).Poszukujaca pisze: Istnieje tożsamość: \(\displaystyle{ \arcsin x + \arccos x =\frac{\pi}{2}}\), dlatego wiemy, że \(\displaystyle{ \forall_{x\in [-1,1], t \in R}: t \cdot \left( \arcsin x + \arc cos x -\frac{\pi}{2}\right) =0}\)
Czy to wystarczy?
Można chyba założyć, że jest to ogólnie znana tożsamość.Poszukujaca pisze: Czy należy jeszcze udowodnić tą tożsamość?
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
norwimaj, dziękuję za wszystkie wyjaśnienia!
Jeszcze tylko jedno pytanie..
Czy jeśli tożsamość nie byłaby prawdziwa, to wektory nie byłyby liniowo zależne?
Chyba nie, skoro mówimy, że jest to warunek konieczny, a nie wystarczający.
Jeszcze tylko jedno pytanie..
Czy jeśli tożsamość nie byłaby prawdziwa, to wektory nie byłyby liniowo zależne?
Chyba nie, skoro mówimy, że jest to warunek konieczny, a nie wystarczający.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Rzeczywiście pokazałaś, że prawdziwość tożsamości jest warunkiem koniecznym, czyli w przeciwnym razie wektory byłyby liniowo niezależne.
Zachodzenie tej tożsamości jest też warunkiem wystarczającym i tak naprawdę badanie warunku koniecznego można w rozwiązaniu pominąć. Chociaż takie rozwiązanie jest też poprawne i bardzo dobre z punktu widzenia dydaktycznego, bo pokazuje nie tylko sam wynik, ale też sposób dojścia do wyniku.
Zachodzenie tej tożsamości jest też warunkiem wystarczającym i tak naprawdę badanie warunku koniecznego można w rozwiązaniu pominąć. Chociaż takie rozwiązanie jest też poprawne i bardzo dobre z punktu widzenia dydaktycznego, bo pokazuje nie tylko sam wynik, ale też sposób dojścia do wyniku.