Iloczyn skalarny na przestrzeni funkcji ciągłych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
grawian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 cze 2014, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Iloczyn skalarny na przestrzeni funkcji ciągłych

Post autor: grawian »

Mam takie zadanie i nie bardzo wiem jak się do niego zabrać.

Wyjaśnij, dlaczego wzór \(\displaystyle{ \left\langle f,g\right\rangle = f(0)g(0)}\) nie określa iloczynu skalarnego na przestrzeni
\(\displaystyle{ C([0; 1])}\) funkcji ciągłych na przedziale \(\displaystyle{ [0, 1]}\)-- 5 cze 2014, o 21:09 --W podpowiedzi do zadania dostałem informację:
oblicz normę funkcji \(\displaystyle{ f\left( x\right) = x}\)

Lecz nie bardzo wiem jak dla tej przestrzeni obliczyć normę i jak powiązać ją z powyższym zadaniem.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2014, o 13:38 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Iloczyn skalarny na przestrzeni funkcji ciągłych

Post autor: Spektralny »

Iloczyn skalarny spełnia warunek

\(\displaystyle{ \langle x, x \rangle = 0 \iff x =0.}\)

Weź teraz dowolną niezerową funkcję ciągłą, która zeruje się w zerze.
ODPOWIEDZ