\(\displaystyle{ [( \vec{a} \cdot \vec{b} ) \cdot \vec{c}] \times ( \vec{c} + \vec{a})}\)
\(\displaystyle{ \vec{a} =[2,-3,1] , \vec{b} =[1,6,-1] , \vec{c} =[1,5,3]}\)
i teraz licze sobie tak:
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b}= -17}\)
\(\displaystyle{ (\vec{a} \cdot \vec{b}) \cdot \vec{c}=-153}\) i w tym miejscu mam problem czy moge normalnie skalaranie mnozyc liczbe przez wektor ?
\(\displaystyle{ \vec{c} + \vec{a}= [3,2,4]}\)
\(\displaystyle{ [(\vec{a} \cdot \vec{b}) \cdot \vec{c}] \times (\vec{c} + \vec{a})= [-459,306,-612]}\)
Prosze o pomoc czy ja w ogole dobrze to licze ?
jak obliczyc rownanie wektorowe
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
jak obliczyc rownanie wektorowe
"w tym miejscu mam problem czy moge normalnie skalaranie mnozyc liczbe przez wektor ? "
Trzeba tutaj odpowiedzieć na pytanie, czym jest wynik mnożenia skalarnego dwóch wektorów. Odpowiedź to skalar, czyli liczba. Więc traktujesz ją jak powiedzmy stałą. Skalar razy wektor, to wektor, nie skalar. Więc źle policzone.
Trzeba tutaj odpowiedzieć na pytanie, czym jest wynik mnożenia skalarnego dwóch wektorów. Odpowiedź to skalar, czyli liczba. Więc traktujesz ją jak powiedzmy stałą. Skalar razy wektor, to wektor, nie skalar. Więc źle policzone.
- Airiss
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rabka
- Podziękował: 5 razy
jak obliczyc rownanie wektorowe
czyli bedzie cos takiego ?
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b}= -17}\)
\(\displaystyle{ (\vec{a} \cdot \vec{b}) \cdot \vec{c}=[-17,-85,-51]}\)
\(\displaystyle{ \vec{c} + \vec{a}= [3,2,4]}\)
\(\displaystyle{ [(\vec{a} \cdot \vec{b}) \cdot \vec{c}] \times (\vec{c} + \vec{a})= [-238,-85,221]}\)
?????????????/
\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot \vec{b}= -17}\)
\(\displaystyle{ (\vec{a} \cdot \vec{b}) \cdot \vec{c}=[-17,-85,-51]}\)
\(\displaystyle{ \vec{c} + \vec{a}= [3,2,4]}\)
\(\displaystyle{ [(\vec{a} \cdot \vec{b}) \cdot \vec{c}] \times (\vec{c} + \vec{a})= [-238,-85,221]}\)
?????????????/
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
- Airiss
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 17:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rabka
- Podziękował: 5 razy
jak obliczyc rownanie wektorowe
a to nie jest przypadkiem tak ze przy iloczynie wektorowym w srodkowej współrzędnej daje sie munus ? Sam wyznacznik wychodzi 85 = \(\displaystyle{ (-17 \cdot 4)-(-51 \cdot 3)}\)
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy