Sprawdzić jaką powierzchnię opisuje równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić jaką powierzchnię opisuje równanie

Post autor: Poszukujaca »

Jak sprawdzić jaką powierzchnię opisuje poniższe równanie?

\(\displaystyle{ 2x_{1}^{2}+5x_{2}^{2}+2x_{3}^{2}+4x_{1}x_{2}+2x_{1}x_{3}+\frac{2}{\sqrt{2}}x_{1}-\frac{2}{\sqrt{2}}x_{3}-6=0}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Sprawdzić jaką powierzchnię opisuje równanie

Post autor: SidCom »

Zobaczyć w tablicach matematycznych - Krzywe II stopnia (jest tabelka współczynników) albo poczytać o formach kwadratowych i postaci kanonicznej...
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić jaką powierzchnię opisuje równanie

Post autor: Poszukujaca »

Nie mogę znaleźć konkretnych informacji. Pomoze ktoś?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Sprawdzić jaką powierzchnię opisuje równanie

Post autor: yorgin »

Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Sprawdzić jaką powierzchnię opisuje równanie

Post autor: Poszukujaca »

Teraz zauważyłam, że w moim równaniu brakuje jeszcze:

\(\displaystyle{ 4x_{2}x_{3}}\)
ODPOWIEDZ