sprawdzanie czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pakama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 maja 2014, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

sprawdzanie czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V

Post autor: pakama »

Niech \(\displaystyle{ V=R^N}\) , niech \(\displaystyle{ W=\{(x_n)\in R^N, \lim_{ n\to \infty } \ge 0\} \subset V}\). Czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

sprawdzanie czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V

Post autor: bartek118 »

Sprawdź warunki na bycie podprzestrzenią.
pakama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 maja 2014, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

sprawdzanie czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V

Post autor: pakama »

wiem jakie są warunki z moich obliczeń wynika że nie będzie bo w drugim warunku \(\displaystyle{ \alpha<0}\) i wtedy to już nie będzie należeć do \(\displaystyle{ W}\) tylko nie wiem jak to zapisać :<
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

sprawdzanie czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V

Post autor: bartek118 »

Wskaż \(\displaystyle{ \alpha}\) i ciąg dla którego wszystko się sypie Polecam ciąg stały równy \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ \alpha = -1}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

sprawdzanie czy W jest podprzestrzenią liniową przestrzeni V

Post autor: pyzol »

Swoją drogą to chyba inaczej oznaczamy przestrzeń ciągów.
ODPOWIEDZ