Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: Pietrzak93 »

Utwórz macierz rozszerzoną układu równań liniowych:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x_1+3x_2+4x_3=5\\3x_1+2x_2+x_3=2\\2x_1+4x_2+6_x3=3\end{cases}}\)

nad \(\displaystyle{ Z_7}\). Stosując metodę elminacji Gaussa sprowadź macierz do postaci całkowicie zredukowanej, zbadaj precyzyjnie liczbę rozwiązań układu równań i podaj opis zbioru jego rozwiązań wypisując wszystkie rozwiązania. Czy układ jest układem Cramera?

A więc tworzę macierz rozszerzoną:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3&4&|5\\3&2&1&|2\\2&4&6&|3\end{bmatrix}}\)

Po sprowadzeniu macierzy do postaci całkowicie zredukowanej:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0&|2\\0&1&0&|5\\0&0&1&|0\end{bmatrix}}\)

Czyli z tego wynika, że:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 = 2\\ x_2 = 5\\x_3 = 0\end{cases}}\)

Czy do tej pory wszystko jest ok?
Nie rozumiem tej części zadania:
"zbadaj precyzyjnie liczbę rozwiązań układu równań i podaj opis zbioru jego rozwiązań wypisując wszystkie rozwiązania. Czy układ jest układem Cramera?"

//POPRAWKA
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, o 18:48 przez Pietrzak93, łącznie zmieniany 1 raz.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: bartek118 »

Podany przez Ciebie wynik nie jest prawidłowy.
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: Pietrzak93 »

Hmm, a gdzie jest błąd?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: bartek118 »

Teraz już nie ma.
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: Pietrzak93 »

A co z tą drugą częścią zadania?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: bartek118 »

Skoro wyszło tylko rozwiązanie, to jest tylko jedno. Czyli układ jest Cramera.
Pietrzak93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy

Rozwiąż układ równań w ciele Z_7

Post autor: Pietrzak93 »

Okej, dzięki.
ODPOWIEDZ