Niech
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1&3&3&5\\2&-1&0&2\end{bmatrix}}\)
będzie macierzą o współczynnikach wymiernych. Znajdź bazy i wymiary czterech przestrzeni \(\displaystyle{ N(A), N(A^t), R(A) oraz R(A^t).}\)
I teraz moje pytanie brzmi. Co oznacza \(\displaystyle{ N(A), N(A^t), R(A), R(A^t)}\) ?
Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni.
A jak rozwiązać to zadanie?
Co do \(\displaystyle{ N(A)}\) sprowadzić macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&3&5\\0&-7&-6&-8\end{bmatrix}}\)
Dobrze myślę?
Co do \(\displaystyle{ N(A)}\) sprowadzić macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&3&5\\0&-7&-6&-8\end{bmatrix}}\)
Dobrze myślę?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni.
Policz z definicji lub prostych faktów. U nas:
\(\displaystyle{ N(A) = A^{-1} (0)}\)
Sprowadza się to do rozwiązania prostego układu równań.
Natomiast \(\displaystyle{ R(A)}\) jest przestrzenią rozpiętą na kolumnach macierzy.
\(\displaystyle{ N(A) = A^{-1} (0)}\)
Sprowadza się to do rozwiązania prostego układu równań.
Natomiast \(\displaystyle{ R(A)}\) jest przestrzenią rozpiętą na kolumnach macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
Znaleźć bazę i wymiar przestrzeni.
A co oznacza te \(\displaystyle{ (0)}\) bo\(\displaystyle{ A^{-1}}\) to macierz odwrotna tak?