Sprawdzić, czy wektory są parami w danej przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mariuszewsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2011, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Sprawdzić, czy wektory są parami w danej przestrzeni

Post autor: mariuszewsky »

Cześć!
a) \(\displaystyle{ B=\{[1,0,1] , [1,2,2],[2,2,3]\}}\) w \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
b) \(\displaystyle{ B=\{[1,2,2],[1,0,1]\}}\) w \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
Otrzymałem wskazówkę: \(\displaystyle{ \Lin(B)^{3}=R^{3}}\)
\(\displaystyle{ B}\) - zbiór wektorów liniowo niezależnych
Nie do końca wiem, co oznacza, że wektory są parami.
Przeczytałem w książce, że wektory są parami, gdy są:
1)równoległe
2)przeciwnie skierowane
3)o równej długości,
ale nie wiem czy o to chodzi.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, o 09:24 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Sprawdzić, czy wektory są parami w danej przestrzeni

Post autor: a4karo »

Dla mnie stwierdzenie, że wektory są parami, to taj jak to, że kanarek ma jedną nóżkę bardziej.

Sprawdź dokładnie treść zadania
mariuszewsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 31 sty 2011, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Sprawdzić, czy wektory są parami w danej przestrzeni

Post autor: mariuszewsky »

"Sprawdź, czy podane wektory są parami we wskazanych przestrzeniach"
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22173
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Sprawdzić, czy wektory są parami w danej przestrzeni

Post autor: a4karo »

To niestety nic nie znaczy, chyba. że ktoś Ci na wykładzie zdefiniował, co to znaczy, że wektory są parą..W każdym razie wydaje mi się , że takie pojęcie nie występuje w matematyce
ODPOWIEDZ