Rzutowanie na przestrzeń rozpiętą przez wektory nieortogonal

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ucashT
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 28 mar 2014, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Pomógł: 2 razy

Rzutowanie na przestrzeń rozpiętą przez wektory nieortogonal

Post autor: ucashT »

Układ wektorów:
\(\displaystyle{ V_{1}=\left( 1,2,2,0\right)
V_{2}=\left( 0,1,2,1\right)
V_{3}=\left( 1,2,2,1\right)}\)

Wyznaczyć rzut wektora \(\displaystyle{ x=\left( 3,-1,1,3\right)}\) na przestrzeń podanych wektorów.

Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\left( -1,1,4,-9\right)}\)

Jak to zrobić?
Gdyby wektory byłyby ortogonalne to problemu bym nie miał (te nie są), a co w takiej sytuacji?
ODPOWIEDZ