Wyznaczyć jądro przekształcenia linniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
TrzyRazyCztery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 24 maja 2014, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć jądro przekształcenia linniowego

Post autor: TrzyRazyCztery »

Niech \(\displaystyle{ L:\mathbb{R}\left[ x\right] \rightarrow \mathbb{R}\left[ x\right]}\) bedzie przekształceniem linniowym zadanym wzorem \(\displaystyle{ L\left( P\left( x\right) \right) = xP^{'}\left( x\right).}\) Wyznaczyc \(\displaystyle{ ker\left( L\right). \mathbb{ R}\left[ x\right]}\) oznacza przestrzeń wielomianów o współczynnikach rzeczywistych.
Jak sie wogóle do tego zabrać?, wiem że jądro to tak naprawde zbór takich elementów z pierwszego zbioru które po przekształceniu dają wektory zerowe w drugim zbiorze, ale kompletnie nie rozumiem tych wielomianów i jak to działa z wielomianami.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wyznaczyć jądro przekształcenia linniowego

Post autor: pyzol »

Wielomian należy do jądra gdy:
\(\displaystyle{ L(P(x))\equiv 0}\) co oznacza, że
\(\displaystyle{ xP'(x)\equiv 0 \Rightarrow P'(x)\equiv 0 \Rightarrow P(x)=C}\)
Czyli wszystkie funkcje stałe.
ODPOWIEDZ