Dopełnienie ortogonalne.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kasia313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 9 kwie 2014, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy

Dopełnienie ortogonalne.

Post autor: kasia313 »

Wykazać, że dopełnienie ortogonalne podprzestrzeni \(\displaystyle{ V}\) przestrzeni euklidesowej \(\displaystyle{ E}\) ma następujące własności:
a) \(\displaystyle{ (V^\perp)^\perp =V}\)
b) \(\displaystyle{ V_1 \subset V_2=V_2^\perp \subset V_1^\perp}\)
c) \(\displaystyle{ E^\perp=\{0\}}\)
d) \(\displaystyle{ \{0\}^\perp=E}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22209
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Dopełnienie ortogonalne.

Post autor: a4karo »

pokaż swoje próby...
ODPOWIEDZ