Obliczanie macierzy właściwej z macierzy odwrotnej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mgut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 maja 2014, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Obliczanie macierzy właściwej z macierzy odwrotnej.

Post autor: mgut »

Mam takie zadanie z macierzami , z którym mam problem. Proszę o pomoc.


1.) Wiadomo , że \(\displaystyle{ (2A) ^{-1}= \left[\begin{array}{ccc}4&0&0\\-8&-2&0\\10&12&-6\end{array}\right]}\)

Wyznacz \(\displaystyle{ A}\).

2.) Wiadomo , że \(\displaystyle{ \det(A)=4}\) i \(\displaystyle{ \det(B)= -3}\)

Wyznacz: \(\displaystyle{ \det[A \cdot (6B) ^{-1}]}\)


Z góry dziękuje bardzo za pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, o 14:05 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj LaTeX do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Obliczanie macierzy właściwej z macierzy odwrotnej.

Post autor: yorgin »

1) Odwróć podaną macierz. Dostaniesz \(\displaystyle{ 2A}\).

2) Skorzystaj z tego, jaki jest wyznacznik macierzy odwrotnej oraz jak wyznacznik zachowuje sie względem operacji mnożenia macierzy.
ODPOWIEDZ