macierz odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nanali
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 19 mar 2014, o 13:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

macierz odwzorowania

Post autor: nanali »

Znaleźć, w bazie kanonicznej, macierz odwzorowania:
\(\displaystyle{ g :\mathbb R^3 \rightarrow \mathbb R^3}\), będącego rzutowaniem na podprzestrzeń
\(\displaystyle{ P =\left\{ \left( x_1, x_2, x_3\right) \in \mathbb R| x_1+x_2+x_3=0 \right\}}\)
Proszę o pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz odwzorowania

Post autor: Kartezjusz »

Rozważmy wektor \(\displaystyle{ [a,0,0]}\) jeśli \(\displaystyle{ g([1,0,0]) = \{ [x,y, -x-y] \}}\) z twierdzenia o rzędzie, Z postaci przekształcenia liniowego możemy wyznaczyć \(\displaystyle{ x,y}\). Tak samo dla pozostałych wektorów kanonicznych.
nanali
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 19 mar 2014, o 13:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

macierz odwzorowania

Post autor: nanali »

A można prosić o dokładniejsze wytłumaczenie?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz odwzorowania

Post autor: Kartezjusz »

Masz postać przekształcenia liniowego. Zapisz ją .
nanali
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 19 mar 2014, o 13:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 7 razy

macierz odwzorowania

Post autor: nanali »

Szczerze, to nie wiem o co chodzi
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz odwzorowania

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ f(x,y,z)= A [x,y,z] [ ex] Czyli po pomnożeniu macierzy powinien wyjść ten zbiór.}\)
ODPOWIEDZ