Uzasadnianie zależności wektorów
Uzasadnianie zależności wektorów
Uzasadnij, że jeśli wśród wektorów \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) jest wektor zerowy to wektory są liniowo zależne
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 17:55 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Uzasadnianie zależności wektorów
Resztę mogę przyjąć np \(\displaystyle{ b=(1,0,0,0) c=(0,1,0,0) d=(0,0,0,1)}\) i obl wyznacznik i wyjdzie zero czyli wektory są zależne i to wszystko czy coś jeszcze bądź źle piszę i trzeba podejść do tego jakoś inaczej
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 18:04 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Uzasadnianie zależności wektorów
Nie.pakama pisze:Resztę mogę przyjąć np \(\displaystyle{ b=(1,0,0,0) c=(0,1,0,0) d=(0,0,0,1)}\)
Masz to zrobić z definicji liniowej zależności wskazując odpowiednią kombinację liniową wektorów.
Owszem, interpunkcja nie gryzie.pakama pisze: czy coś jeszcze bądź źle piszę
Uzasadnianie zależności wektorów
wiem jak definicja wygląda ale nie wiem jak zabrać się do tego od strony technicznej, jakbym miała wypisane wektory konkretne to nie byłby problem a co w takiej sytuacji ?:(yorgin pisze:Nie.pakama pisze:Resztę mogę przyjąć np \(\displaystyle{ b=(1,0,0,0) c=(0,1,0,0) d=(0,0,0,1)}\)
Masz to zrobić z definicji liniowej zależności wskazując odpowiednią kombinację liniową wektorów.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 18:17 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa (znowu) wiadomości.
Powód: Poprawa (znowu) wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Uzasadnianie zależności wektorów
Wskaż \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \delta}\) takie, że
\(\displaystyle{ \alpha a+\beta b+\gamma c+\delta d=0}\),
ale przynajmniej jedna z liczb \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \delta}\) jest niezerowa.
\(\displaystyle{ \alpha a+\beta b+\gamma c+\delta d=0}\),
ale przynajmniej jedna z liczb \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \delta}\) jest niezerowa.
Uzasadnianie zależności wektorów
yorgin pisze:Wskaż \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \delta}\) takie, że
\(\displaystyle{ \alpha a+\beta b+\gamma c+\delta d=0}\),
ale przynajmniej jedna z liczb \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \delta}\) jest niezerowa.
w sumie
\(\displaystyle{ \alpha a+\beta b+\gamma c+\delta d=0}\),
jednak nic nie wykombinowałam :<