macierz Jordana

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

macierz Jordana

Post autor: leszczu450 »

Cześć !

Jeśli moją macierzą Jordana jest:

\(\displaystyle{ J(A)= \begin{bmatrix} 0&0&0\\0&4&0\\0&0&-4\end{bmatrix}}\)

to jak będzie wyglądało:

\(\displaystyle{ e^{J(A)t}}\) ?

Tak: \(\displaystyle{ J(A)= \begin{bmatrix} 0&0&0\\0&e^{4t}&0\\0&0&e^{-4t}\end{bmatrix}}\)


czy: \(\displaystyle{ J(A)= \begin{bmatrix} 1&0&0\\0&e^{4t}&0\\0&0&e^{-4t}\end{bmatrix}}\)

Proszę o wytłumaczenie tego jak wykonuje się takie operacje. Dziękuję.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz Jordana

Post autor: Kartezjusz »

To drugie. w końcu potęgowanie macierzy diagonalnych jest proste i nietrudno z nich wykorzystać wzór.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

macierz Jordana

Post autor: leszczu450 »

Kartezjusz, z nich wykorzystać wzór? Co masz na myśli ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz Jordana

Post autor: Kartezjusz »

Wzór definiujący exponent macierzy.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

macierz Jordana

Post autor: leszczu450 »

Kartezjusz, chodzi o rozwinięcie w szereg zgadza się ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

macierz Jordana

Post autor: Kartezjusz »

Dokładnie.
ODPOWIEDZ